Kolumni

Kokoomus näyttää menevän alas mäkeä, jonka juurella Saarikko jo keräilee kepun kelkan pirstaleita

Eivät tehneet uudet, jykevämmät pokat Petteri Orposta vakavasti otettavampaa oppositiojohtajaa.

Ei ole noussut kokoomuksen kannatus, vaikka varapuheenjohtaja Antti Häkkänen lienee oikein peilin edessä opetellut ärhentelemään pääministeri Sanna Marinille (sd.) eduskunnan kyselytunneilla.

Gallupeissa kokoomuksen lukemat ovat jämähtäneet lähelle kovaa ydinkannatusta – ja sekin hapertuu.

Kyselyjen taustamateriaalista selviää, että varsinkin yrittäjätaustaisia kannattajia on siirtynyt katsomoon tai – vielä kauheampaa kokoomuksen kannalta – persujen fanklubiin.

Kokoomus tuntuu räpiköivän alas samaa mäkeä, jonka juurella Annika Saarikko keräilee kepun kelkan pirstaleita.

Helsingin pormestaritaisto on hyvä kenttäkoe kokoomuksen tilanteesta. Siinä ei ratkea vain puolueen kannatus, vaan myös Orpon tulevaisuus puheenjohtajana. Ei mitään paineita, Petteri!

Virkun poliittisen vaiston omaava Jan Vapaavuori näki, mitä tuleman pitää ja julkaisi henkilöhaastattelun nimellä kulkevan työnhakuilmoituksen Helsingin Sanomissa. Loikka Olympiakomiteaan vahvistaa arvioita, ettei Vapaavuori usko kultamitaliin pormestarikisassa. Hänellä ei ole aikomusta jäädä soittelemaan toista viulua kaupungin johtoon samojen poliitikkojen kanssa, jotka koko vaalikauden puukottivat selkään.

Janne tietää senkin, että seuraavaan presidenttikisaan ei nousta b-vitjasta.

Vaikka laita vuotaa persuihin, kokoomuksessa harkitaan liberaalisiiven entisen teinitähden Kirsi Pihan nostamista pormestariehdokkaaksi. Häntä suosittelee muun muassa Alexander Stubb, jonka poliittinen pelisilmä hahmottaa ympäröivää todellisuutta heikommin kuin ranteessa pönöttävä älykello.

Persuissa hierotaan kämmeniä yhteen. Ei ole vaaraa, että mestari Jussi Halla-aho joutuisi kantamaan Helsingin pormestarin vastuuta, mutta vaalikampanjassa hän voi estoitta pitää kahden minuutin miniluentojaan maahanmuutosta, EU:sta ja ilmastoposeerauksesta. Samalla voi esilämmittää rahvasta jo seuraavia eduskuntavaaleja varten.

Valtakunnallisilla teemoilla käytävä pormestarikisa polarisoituu arvoliberaalien ja konservatiivien väliseksi mittelyksi. Persut ovat yksin junttilaidalla, mutta liberaalipuolella on ehdokkaita niin, että pinkit pyöräilykypärät yhteen kolkkaa: vassareita, demareita, vihreitä ja kokkareita.

Sama asetelma heijastuu myös muualle maahan. Jos persut siellä löytävät ehdokkaiksi muitakin kuin änkyröitä ja propellihattuja, kellot soivat kokoomukselle kuin kepulle.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Lue lisää

Keskustan Kurvinen: Hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan maanomistajien omaisuudensuojaa tällä hallituskaudella – MTK:n Viljasen mukaan nykytilanne pakkolunastuksissa muistuttaa laillistettua ryöstöä

Keskustan Hoskonen kertoo keskustan eduskuntaryhmässä käydyn "kriittisen ja asiallisen" keskustelun turpeesta – "En tule äänestämään EU:n elvytyspaketin puolesta"

Keskustan Saarikko: Metsänomistajia ei arvosteta tarpeeksi Suomessa

Annika Saarikko tuomitsee perussuomalaisten puheet aivopesusta kouluissa: ”Tässä maassa on fiksuja lapsia ja maailman parhaat opettajat”