Kolumni

Säilytä aseesi niin, että lainsäätäjän asettama minimi ylittyy reilusti mieluummin kuin rimaa hipoen

Kuin tilauksesta ja teemaan sopivasti Helsingin Sanomat uutisoi marraskuun viimeisellä viikolla, että vuorineuvos Kari Jordan sai syytteen ampuma-aserikkomuksesta.

Jos taloudessa on yli viisi ampuma-asetta, ne on joulukuun ensimmäisestä päivästä alkaen pitänyt säilyttää lukollisessa, hyväksytyssä turvakaapissa.

Mutta tämäkään ei vielä riitä, sillä kaappi on sijoitettava niin, että se vastaa turvatasoltaan ja valvottavuudeltaan vakituista asuntoa tai muuta pysyvää oleskelupaikkaa.

Kuin tilauksesta ja teemaan sopivasti Helsingin Sanomat uutisoi marraskuun viimeisellä viikolla, että vuorineuvos Kari Jordan sai syytteen ampuma-aserikkomuksesta.

Jordanin kakkosasunnon kellariin murtauduttiin viime vuonna. Vorot veivät kokonaiset seinästä irrotetut turvakaapit, joissa oli 21 asetta. Kakkosasunto sijaitsee kerrostalon 11. kerroksessa ja aseita säilytettiin kellarissa. Syyttäjän mukaan Jordan on tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta säilyttänyt ampuma-aseita ja aseen piippua ampuma-aselain vastaisesti.

Vuorineuvos kiistää syytteen, sillä hän kertoi HS:lle, että hyväksytyt turvakaapit olivat kolmen lukon takana. Lukoilla hän ilmeisesti viittaa kerrostalon ulko-oveen, varastokäytävän oveen ja kellaritilansa oveen.

Syyttäjän mukaan tämä ei riitä. Riittämättömyyden ei pitäisi tulla kyllä yllätyksenä, jos on vähäänkään perehtynyt aseiden säilytyksen vaateisiin ja lukenut aiheita käsitteleviä artikkeleja alan lehdistä.

Erillinen autotallirakennus tai -katos eivät ole hyväksyttäviä säilytyspaikkoja, eivät myöskään kerros- tai rivitalojen erilliset varastotilat ullakolla tai kellarissa. Vaikka tiloissa olisikin hyväksytty turvakaappi. Aseiden omistajan on oleskeltava aseidensa kanssa samoissa tiloissa pysyvästi.

On kuljettu pitkä matka niistä ajoista, kun moni säilytti aseitaan käden ulottuvilla, pahimmillaan ladattuna. Mutta vielä on matkaa kuljettavana entistäkin turvallisemmassa aseiden säilyttämisessä ja niiden kanssa toimimisessa.

Kuten Jordanin tapaus osoittaa, edes hyväksytty turvakaappi ei välttämättä pysäytä voroa, joka tietää mitä tekee ja miten toimia.

Tanskassa ja Norjassa yli 25 aseen säilytys on suojattava myös hälytysjärjestelmällä. Tanskassa kynnys hälytysjärjestelmän hankkimiselle ylittyy jo kymmenestä käsiaseesta.

Vastuulliseen aseenkäsittelyyn kuuluu myös vastuullinen aseiden säilyttäminen. Mieluummin niin, että lainsäätäjän asettama minimi ylittyy reilusti kuin rimaa hipoen.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Vastuulliseen aseenkäsittelyyn kuuluu myös vastuullinen aseiden säilyttäminen.

Lue lisää

HS: Vuorineuvokselta varastettiin aseita yli 100 000 euron arvosta – sai syytteen ampuma-aserikkomuksesta puutteellisen säilytyksen takia

Aseiden anastukset vähentyneet tiukentuneiden säilytyssäännösten ansiosta – joulukuun alusta alkaen yli viisi asetta säilytettävä turvakaapissa

MTV: Monet tunnetut vaikuttajat joutuneet asevarkauden kohteeksi, aseet löytyneet myöhemmin liivijengin hallusta – aseita on viety Antti Herliniltä, Kari Jordanilta ja Esa Härmälältä

Laina-aseen käytöstä ampumakokeessa eriäviä näkemyksiä – ampumakoeasetuksen sisältö ei ole Poliisihallituksen ylitarkastajan mukaan yksiselitteinen