Kolumni

Kiintiönaisen päätehtävänä on hymyillä kulisseissa

Hallintoelinten tasa-arvokiintiöt ovat ihan näennäispuuhailua, lumelääkettä huonoon omaantuntoon, kirjoittaa Pekka Alarotu Passipaikalla -kolumnissa.

Suomessa on sellainenkin ministeri kuin Thomas Blomqvist (r.). Yksi hänen tehtävistään on edistää sukupuolten palkkatasa-arvoa. Elinkeinoelämän EK juntturoi vastaan.

Samapalkkaisuus on järkevä tavoite. Hallintoelinten tasa-arvokiintiöt taas ovat ihan näennäispuuhailua, lumelääkettä huonoon omaantuntoon.

Otetaan esimerkiksi Suvi-Anne Siimes. Liberaali porvari puki hetkeksi ylleen punaisen nutun ja johdatti vasemmistoliiton pitkään ja liukkaaseen alamäkeen.

Urotyöstään Siimes on palkittu upeilla johtajan- ja hallintopaikoilla. Yleensä ex-poliitikoilla on tavaton vaikeus työllistyä.

Siimes pääsi esimerkiksi Postin hallitukseen ja keskeisesti päättämään firman johtajien palkoista. Kun porsastelusta nousi kohu, likaryöpyn julkisuudessa kantoi yksin puheenjohtaja. Kiintiönaisen päätehtävänä on hymyillä kulisseissa.

Seuraavassa yhtiökokouksessa ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vihdoin heitti eläkeukot ja kiintiönaiset pellolle. Postin hallitusta johtaa rautainen ammattilainen, nainen. Ensi töikseen tämä ilmoitti laittavansa vuosien saatossa kertyneen tarpeettomien pikkujohtajien armeijan kävelemään suojatyöpaikastaan.

Vaikka perjantain Maaseudun Tulevaisuus yhä kannetaan kotiin vasta maanantaina, odottelu sujuu rattoisammin, kun tietää herrojenkin joskus kärsivän.

Hallituksella on lokoisaa, kun oppositio riitelee naama punaisena keskeisistä ongelmista. Huume­poliisi Marko Kilpi (kok.) halusi keskustella kannabiksen sallivasta kansalaisaloitteesta tämän viikon torstaina. Leena Meri (ps.) piti keskiviikkoa parempana.

Päivästä riitelyyn käytettiin kahdeksan puheen­vuoroa. Varapuhemies Juho Eerola (ps.) oli huume­intoilijoiden kanssa helisemässä.

Markku Eestilä (kok.) pohdiskeli, että kun politiikassa pitäisi käyttää tervettä järkeä, niin kenen järki mahtaa olla terve?

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Lue lisää

Pankkiirin kokemuksella on turha kommentoida politiikkaa

Mustien lampaiden aika: "Julkisuus ei ole tasapuolinen tuomari"

Metsäteollisuutta ja öljynjalostusta ajetaan ryminällä alas – eduskunnassa hissutellaan sukkasillaan

"Kokoomuksen ja keskustan herrojen matkailukupla voidaan järkevyydessä rinnastaa vihreiden hanhipeltoihin"