MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kolumni

Taikinan omatekoisuudesta ei pidä tehdä kynnyskysymystä piparihommissa

Pipareita tai piparitaloja ei väsätä tai koristella maun vuoksi.

Tässä vaiheessa joulukuuta paistetaan yleensä ensimmäiset piparit monissa perheissä. Minulta kesti melko monta vuotta taipua ja myöntyä siihen, että lapsille tärkeintä piparihommissa on muottien käyttäminen ja koristelu.

Lapsille on aivan sama, onko taikina kotitekoista tai kenen valmistajan taikinaa pakastealtaasta ostetaan. Pääasia, että taikinaa on tarjolla ja muotteja saa käyttää mahdollisimman omatoimisesti.

Oma reseptisuosikkini piparitaikinoista on Paraisten piparkakkujen ohje. Mutta taikinan omatekoisuudesta ei pidä tehdä kynnyskysymystä piparihommiin ryhtymiselle.

Oman kokemukseni mukaan valmistaikinat soveltuvat parhaiten lasten piparileipomiseen. Ne eivät ala tarttua leivonta-alustaan liian nopeasti, sillä niitä ei tule kaulittua niin ohuiksi kuin oma­tekoista taikinaa.

Taikinan ja muottien lisäksi tarvitaan toki riittävästi koristelumateriaaleja, ainakin sokeri­kuorrutetta, ranskanpastilleja ja jotain muita karkkeja.

Piparitalon valmistaminen on toki oma lukunsa. Siinäkin olen vuosien saatossa kehittynyt. Nyt minulla on jo valmiit muoviset muotit talon perus­palikoille. Ei mitään liian monimutkaista, jotta päästään lasten kanssa koristeluhommiin mahdollisimman nopeasti paistamisen jälkeen.

Valmista piparitalopakettia en ole vielä kokeillut.

Pipareita tai piparitaloja ei väsätä tai koristella maun vuoksi. Kai kyseessä on jonkinlainen joulun pipertely- ja sipistelyriitti, josta tietää, että joulu tosiaan lähestyy.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja

Kai kyseessä on jonkinlainen joulun pipertely- ja sipistelyriitti.

Lue lisää

Kirja-arvio: Leipäkone ja vaivattomat sämpylät – Arja Elina Laine paljastaa parhaat leivontaniksinsä uudessa Leipä-kirjassa

Eristys käynnisti leipomisbuumin – jauhoja ja hiivaa myydään ennätystahtiin

Tuliko pullastasi likilaskuinen lätyskä vai kenties kivikova käntty? Näillä nikseillä vältät virheet ja teet parhaat pullat ikinä

Keittiölaiskuri ei jaksa edes aamupalaleipää tehdä, mutta näpertää illalla yksisarviskakkua