Kolumni

Tervetuloa Viherpesulaan!

"Onko firmallasi huono omatunto ympäristön ja luonnon tuhoamisen takia? Valmistatko uusiutumattomista luonnonvaroista tavaroita? Haluatko lisää myyntiä ilmastonmuutoksen varjolla?" Kuuntele kolumni Simo Rallin kertomana.

Onko firmallasi huono omatunto ympäristön ja luonnon tuhoamisen takia? Valmistatko uusiutumattomista luonnonvaroista tavaroita? Lämpiääkö kaupunkisi kivihiilellä? Haluatko lisää myyntiä ilmastonmuutoksen varjolla?

No sitten astuit oikeaan paikkaan! Tervetuloa tänne mainos- ja konsulttitoimisto Viherpesulaan! Täällä pesemme pikimustat öljypyykkisi vihertävän raikkaiksi, luonnonpyykkisuovan hajuisiksi aina uusiutuviksi, kauniisti pinkatuiksi ekovaateläjiksi.

Olemme onnistuneet pesemään monen monta haisevaa likapyykkiä. Entisaikaan, ennen meidän kättemme jälkeä, Suomessa valmistettiin valtavissa laitoksissa sellua. Tehtaat haisivat, käyttivät kemikaaleja surutta ja kaatoivat metsät lappeelleen, jotta kiinalaiset voisivat valmistaa sellusta vessapaperia.

Pesulakäynnin jälkeen sellutehtaat muuttuvat biotuotetehtaiksi! Nyt tuo sama sellutehdas käyttää vain luonnollista raaka-ainetta, tehtaat ovat merkittäviä biotalouden keskittymiä, ne tuoksuvat uusiutuvalle metsätaloudelle ja tuottavat edelleen sellua, jotta kiinalaiset voisivat pyyhkiä perseensä. Viherpesu onnistui ­komeasti!

Kaupunkien hiilivoimalla toimivat energiayksiköt olivat kovempi pala purtavaksi. Ei hätää, jos ei konsultti tiedä, niin kaksi konsulttia tietää!

Lisätään energiakapasiteettiin pari tuulivoimalaa, niin saadaan myllyn kuva kuluttajalehden kanteen. Lisätään siihen onnellinen perhe aurinkopaneeleiden kanssa.

Laaditaan komea ympäristöohjelma ja luvataan siirtyä hiilineutraaliksi heti kun mahdollista. Hokkuspokkus ja kivihiilisähkö onkin lauhdevoimalla vain osittain tehtyä, melkein tuuli-, aurinko- ja vesivoimaa.

Ydinvoimalan viherpesu oli lastenleikkiä. Riitti, kun totesi, että päästöjä ei tule ja mitään uusiutumatonta ei atomihässäkässä käytetä. Ydinvoimaloita, pieniä ja pippurisia suunnitellaan jo korvaamaan kaukolämpölaitosten hiilivoimaloita. Kerta kaikkiaan onnistunut pyykinpesu!

Turvetta emme saaneet pestyä, vaikka sitä yritettiin vuosia ja teimme oikein kampanjan lehtien etusivuilla. Tuo mustaksi töhnäksi puristunut rahkasammal pysyi pikimustana ympäristön tuhoajana, vaikka sitä kuinka yritti vihreäksi puhua.

Tuota uusiutumatonta töhnää valmistuu hitaasti lisää, ja silti ulkomainen kivihiili oli helpompi pestä puhtaammaksi. Turpeessa mätkähdimme turpeeseen, mutta monen monta onnistumista on saatu.

Meidän pesukoneemme jäljiltä käytät nykyään uusiutuvia, biohajoavia, ympäristöystävällisiä ja kierrätettäviä tuotteita. Ennen oli hyviä, kestäviä ja edullisia tuotteita, nyt on ympäristön kannalta kestävästi tehtyjä, luonnonmukaisia, puhtaampia ja vastuullisia ekotuotteita.

Se on juuri samaa tavaraa kuin ennenkin, painotuksia vain vähän pestiin nykytrendiin sopivammaksi. Jopa muovipussin saimme lingottua useasti kierrätettäväksi, lopulta energiaa antavaksi, lähes uusiutuvaksi luonnontuotteeksi.

Autot ovat nykyään ekologisia, itse lataavia hybridejä, joilla voi ajaa uusiutuvalla sähköllä jopa 50 kilometriä! Bensaa tai siis sitä, "puhtaampaa" bensaa auto kuluttaa sähköajon jälkeen vain 7 litraa sadalla. Hybridi onkin meidän viherpesulan parhaiten lanseerattu tuote, täyttä huijausta ja käy kaupaksi kuin häkä!

Elämme pesulassamme nyt kulta-aikaa, mutta toivon, että kokisimme konkurssin. Toivottavasti asiat muuttuvat oikeasti luonnon ja ilmaston parhaaksi ilman viherpesua.

Kirjoittaja on teuvalainen maanviljelijä ja Elonkerjuu-yhtyeen kitaristi.

Lue lisää

Tieto on entistä enemmän politisoitunut

Tove Janssonin neitsyet vetävät Teuvalle

Ämmänsaaren kirkon koskettava alttaritaulu syntyi surusta – taiteilija maalasi siihen lapsena kuolleen poikansa

Joulukonserttikiertue jouduttiin suureksi osaksi perumaan, mutta Antti Railion joulurauhaa se ei häiritse – perheen paras paketti tuli jo pari kuukautta ennen joulua