MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kolumni

En halua päättää jouluruuista itse

Täällä kirjoittelen teille taas keittiönpöytäni ääressä, ennen lounastaukoa, ja mietin samalla, mitä söisi. Jääkaapissa olisi tarjolla sekä kauan sitten päiväyksensä ylittänyttä silliä että oliiveja.

Hedelmäpuolta edustavat satsumat, joita söin kyllä jo aamiaiseksikin kolme. Näistäpä aikaiseksi vaikka ruokaisa salaatti!

Kun on etätöissä ja kotilounailla tuijotellut maalausta kaipaavia seiniä kuukausitolkulla, tuntuu joulu kotona ahdistavalta. Pahin passiivisuus iskee ruokasuunnittelussa.

En jaksa, en halua enkä viitsi suunnitella, haalia raaka-aineita ja laittaa ruokaa neljälle hengelle, kun yleensä ihmisiä on ainakin kymmenen.

Isomman määrän valmistaminen vaatii melkein saman vaivan kuin hommaan ryhtyminen ylipäänsä.

Muutaman sadan piirakan talkoot, mikä ihana hanke! Lanttulaatikoiden valmistaminen leivinuunissa ja 30 perunan kuoriminen aattopäivälliselle, mahtavaa!

Porukalla tekeminen on hauskempaa ja minulle osuvia työvaiheita on vähemmän. Lisäksi oma joulutunnelmani syntyy helpommin tekemällä kuin olemalla tai ostamalla.

Nyt olisi tietysti mahdollista suunnitella joulun ruokalista itse kokonaan omannäköiseksi. Jääkaappini perusteella makuni on kuitenkin tällä hetkellä hyvin kyseenalainen.

Mielestäni paras joulupöytä syntyy, kun kaikki saavat sinne omat suosikkinsa ja tärkeät jouluruokansa. Jos ruoka ei muille maistu, sitä kannattaa tehdä pienempi määrä.

Itse olen jouluruokieni osalta varsin puristinen. Muita ruokia saan syödä vuoden kaikkina päivinä.

Miksei jouluna sitten söisi kinkkua, laatikoita, rosollia ja joulupuuroa?

Kirjoittaja on MT:n verkkotuottaja.

Lue lisää

Sottaamisesta kohti sivistynyttä ruokailua

Itse savustettua sen olla pitää

Pipareista syntyy oiva juustokakun pohja ja laatikoista samettista sosekeittoa – älä heitä jouluruokien tähteitä roskiin

Poliisi selvitti jouluna pahoinpitelyitä, tuhopoltosta Muumimaailmassa kaivataan vihjeitä