Kolumni

Simputuksen makua Suomi.fi:ssä

Tammikuussa koittaa taas se aika, kun pääsee tekemään metsätalouden veroilmoituksen. Jo yli puolet metsänomistajista teki sen viime vuonna sähköisesti. Meidän yhtymämme oli tiukasti paperissa kiinni. Syynä oli yhtymän pieni, alle kolmen vuoden ikä.

Alusta asti on ollut tiedossa, että Verohallinnon ylläpitämässä Katso-palvelussa tehdyt asiointivaltuutukset lakkaavat pian olemasta. Tilalle pitää tehdä uudet Suomi.fi:ssä. Valtuutus on paperi, jolla osoitetaan, että henkilö X saa hoitaa asioita metsäyhtymän puolesta.

Koska valtuutuksen tekeminen Katso.fi:ssä osoittautui monimutkaiseksi, jätin sen tekemättä. Ainahan sitä pari vuotta veroilmoituksensa paperille tuhertaa.

Pieneksi ongelmaksi ovat muodostuneet veronpalautukset. Verottaja käskee ilmoittamaan yhtymän tilinumeron niitä varten Omaverossa, jossa metsätilamme ei siis näy. Kerran verottaja jo kyllästyi odottamaan tilinumeroa ja toimitti rahat kevään pahimpina koronaviikkoina pankkiin. Jätin lunastamatta.

Nyt syksyllä koitti se siunattu hetki, kun valtuutuksen olisi pystynyt tekemään Suomi.fi:ssä.

Yritin. Navigoin oikeaan osoitteeseen, mutta en löytänyt kohtaa, jonka kautta valtuutushakemuksen pääsisi tekemään. Luin ohjeita ja yritin uudestaan. En päässyt vieläkään perille asti.

Pyysin apua työkaveriltani, joka oli kirjoittanut parhaan ohjeen, mitä googlettamalla löytyi. Työkaveri lupasi kirjoittaa vielä perusteellisemmat ohjeet kuvien kera. Ne julkaistiin MT:ssä marraskuussa.

Ohjejuttu poiki kirjoittajalle enemmän palautetta kuin mikään hänen aikaisemmin kirjoittamansa juttu. Aika moni kuulemma toivoi vieläkin selkeämpiä ohjeita.

Minä sain hakemuksen tehtyä. Tulostimen omistava metsäyhtymän osakas printtasi sen ja nimenkirjoitusoikeuden osoittavan liitteen, jonka löytäminen verkosta oli muuten ollut työn ja tuskan takana. Hän allekirjoitti ne, kopioi oman passinsa ja postitti paperit minulle.

Minä kopioin oman passini, allekirjoitin paperit ja lähetin nivaskan Digi- ja väestötietovirastoon. Sen osoitteen löytäminen oli ollut työn ja tuskan takana, sillä olin aluksi vahingossa valinnut toimittavani hakemuksen sähköisesti.

Parissa viikossa virastosta tuli vastaus. Siinä kerrottiin, että hakemuksen sivujen alaviitteet eivät täsmänneet ja pyydettiin lähettämään hakemus uudestaan.

En ole varma, miksi alaviitteet eivät täsmänneet, mutta uskomatonta, että joku oli käynyt ne läpi! Ilmeisesti viraston ihminen ajatteli, että olin hyötymistarkoituksessa vaihtanut allekirjoitussivua edeltävät sivut siinä vaiheessa, kun toinen osakas oli paperin jo allekirjoittanut?

Nyt postitusrumba on käynnissä uudestaan, mutta onneksi yhtymässämme on vain kaksi osakasta.

Vastaavaan simputukseen ovat törmänneet muutkin. Yksi kertoi, että hänen metsäyhtymänsä osakkaat oli velvoitettu allekirjoittamaan jokainen hakemuksen sivu erikseen. Moni on ollut pulassa, koska kaikilla osakkailla ei ole ollut voimassa olevaa passia tai henkilökorttia.

Katso-valtuutusten piti poistua käytöstä vuodenvaihteessa. Jotta nykyistä useammat eivät joutuisi tekemään veroilmoitustaan paperille, Katso.fi:ssä tehdyille valtuutuksille on päätetty antaa neljä kuukautta lisää elinaikaa.

Suomi.fi-valtuutus on tekemättä vielä sadallatuhannella Katso-palvelua käyttäneellä.

Lue lisää

Järjettömyyden huippu on jo markkinoilla

Tuhansien asiakkaiden väylä sähköisiin palveluihin katkeaa vuoden vaihteessa: Verohallinnon Katso-tunniste lakkautetaan – korvaavan tunnisteen hankkimisella jo kiire

Kiinnostus on paras apu ruokavientiin

Jopa 150 000 eri toimijan veroasiointi voi katketa vuodenvaihteessa – Verohallinto vetää piuhat irti Katso-palvelusta