Kolumni

Vetelyyden maksumiehet: valiokunta vatvoi Haaviston tapausta vuoden

Haaviston tapaus on lähes identtinen Paavo Väyrysen Vladimir-jupakan kanssa, kirjoittaa Pekka Alarotu.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai perustuslakivaliokunnalta ankaran huomautuksen. Hän aikoo silti jatkaa. Usein nuhdellut ovat palanneet politiikkaan uusien vaalien kautta.

Johanna Ojala-Niemelän (sd.) valiokunta vatvoi asiaa vetelästi vuoden. Juristit pääsivät lypsämään tolkuttomasti. Prosessin hintaa veronmaksajille ei uskalla edes arvioida.

Pauli Kiuru (kok.) letkautti vihreiden ryhmän ansaitsevan Trump-mitalin. Vilhelm Junnilan (ps.) mielestä Haaviston palvonta on saanut jumalallisia piirteitä.

Luottamusäänestys oli rutiinia. Opposition mielestä ministerin tärkein tehtävä on aina pyytää eroa.

Haaviston tapaus on lähes identtinen Paavo Väyrysen (kesk.) Vladimirov-jupakan kanssa, jolla muut puolueet perustuslakivaliokunnassa tuhosivat tämän presidenttitien. Ben Zyskowicz (kok.) asiasta muistuttikin. Vanhaa tavaraa on myös presidentti Sauli Niinistön ajatus tuomioistuinlaitoksen hivuttamisesta eduskunnan yläpuolelle.

Presidentillä on tietysti ajatuksenvapaus ja puheoikeus, vaikka eduskunnan työjärjestys ei kuulu hänen toimialaansa mitenkään. Pitää vain muistaa, että silloin puhuu kokoomuslainen sisäpoliitikko, varatuomari Niinistö.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin yritti tökerösti työntää ryhmänjohtaja Antti Lindtmanin sivuraiteelle. Varapuhemies on kunniavirka ilman valtaa. Päähallituspuolueen ryhmänjohtaja on vaikutusvaltaisempi kuin riviministeri.

Lindtman aiottiin syrjäyttää myös viime kaudella. Tarja Filatov (sd.) uhrattiin pelin politiikan vuoksi varapuhemieheksi jo toisen kerran. Vuonna 2010 hän joutui ryhmänjohtajana Eero Heinäluoman valtapelin jalkoihin.

Eduskunnan pitää pysyä joululomalla varpaillaan. Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) saattaa milloin tahansa kutsua edustajat koronan vuoksi töihin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Lue lisää

Suomi irti trumpismista

Niinistö koronatilanteesta: Kilpajuoksussa ei rokotteiden varaan vielä voi tuudittautua

Lahti vihitään ensimmäisenä Suomessa Euroopan ympäristöpääkaupungiksi

Niinistö: Yhdysvalloissa joudutaan etsimään vastauksia siihen, miksi asenteet ovat koventuneet ja kärjistyneet – "Olemme nähneet myös järjestystä palauttavia toimia"