Kolumni

Onko hallituksen harjoittama kuppilat kumoon -politiikka säikäyttänyt sinutkin? Lappi tarvitsee nyt matkailijoita

"Ulkomaisella Lapin-matkailijalla on tiukka aikataulu ja löysät kukkaronnyörit; suomalaisella hiihtoniilolla tilanne on yleensä päinvastainen", kirjoittaa MT:n uusi kolumnisti Juho Rahkonen.

Normaalivuosina Suomen matkailun vaihtotase on jopa kaksi miljardia euroa tappiollinen. Suomalaiset kuluttavat ulkomaanmatkoilla noin viisi miljardia, ja ulkomaiset turistit tuovat tänne kolme.

Nyt suomalaiset eivät pääse lennättämään rahojaan Kreikkaan, Thaimaahan tai Keski-Euroopan joulumarkkinoille, joten kotimaassa kulutettavaksi jää useita miljardeja euroja.

Kotimaiset matkailijat ovat omatoimisempia ja käyttävät vähemmän rahaa ja palveluita kuin ulkomaiset matkailijat, joten joulupukkia tapaamaan lennähtävien brittien ja ranskalaisten puute aiheuttaa joka tapauksessa ison loven.

Ulkomaisella Lapin-matkailijalla on tiukka aikataulu ja löysät kukkaronnyörit; suomalaisella hiihtoniilolla tilanne on yleensä päinvastainen.

Kuitenkin jos Lapin hiihtokeskusten ja hotellien varauslistat pullistelevat ja kansallispuistojen parkkipaikat täyttyvät satojen metrien mittaisista auto- ja ihmisjonoista, se tietää kysyntää paikallisille palveluille.

Kävin joulukuun alussa Pyhä-Luostolla hiihtämässä. Paikallisen matkamuistomyymälän pitäjä kertoi, että kuluva kesä ja syksy olivat olleet hänelle parempia kuin koskaan. Kotimaisia matkailijoita oli ollut ruhtinaallisesti.

Nyt kuitenkin iso kysymys kuuluu: lähtevätkö suomalaiset jouluna ja uutenavuotena liikkeelle?

Taloustutkimuksen tuoreen kyselytutkimuksen mukaan hieman yli puolet suomalaisista (56 prosenttia) viettäisi joulunsa mieluiten rauhallisesti kotona ilman sen kummempaa ohjelmaa. Vielä useampi, 74 prosenttia, aikoo tehdäkin niin. Eli 18 prosenttia kotoilee vastentahtoisesti.

Peräti 16 prosenttia suomalaisista haluaisi viettää joulunsa Lapissa, esimerkiksi jossain napapiirin tuntumassa lumisissa maisemissa mökki- tai hotellimajoituksessa - siis muualla kuin omassa kodissaan. Vain yksi prosentti aikoo silti matkustaa jouluksi Lappiin. Toiveisiin verrattuna Lapin-matkailuaikeet ovat hämmentävän vähäisiä, vaikka tarkoittaahan yksikin prosentti suomalaisista sentään noin 50 000:tä ihmistä.

Lähes joka viides suomalainen aikoo viettää joulunsa jossain muualla kuin kotonaan. Yleisesti kotimaanmatkailuun lienee tulossa piristystä, mutta Lapin osalta luvut eivät valitettavasti näytä kovin rohkaisevilta.

Viime vuosina Lapin talvimatkailun reilun 100 miljoonan euron majoitusmyynnistä ulkomaisten matkailijoiden osuus on ollut jopa 80 prosenttia, ja suomalaiset tuskin pystyvät paikkaamaan niin suurta vajetta.

Jos hallituksen harjoittama kuppilat kumoon -politiikka ei aivan totaalisesti säikytä ihmisiä, on Lapissa kuitenkin mahdollista saada jonkinlainen talvimatkailun torjuntavoitto.

Kirjoittaja on perheenisä, tutkimusjohtaja ja luontokuvaaja Nurmijärveltä. Hän tarkkailee joka toinen viikko Valtakunnanajattelija -palstalla suomalaista yhteiskuntaa. Se ilmestyy viikonvaihdesivustolla 15. tammikuuta alkaen.

Lue Juho Rahkosen haastattelu:

Juppikaudella alkaneesta maakunta-allergiasta olisi tutkijan mukaan jo korkea aika päästä eroon – "Joidenkuiden on yhä vaikea tunnustaa, että kilpailu- ja markkinakulttuuri ei ole enää in"

Lue lisää

Koronahömpötys ei koske minua

Juppikaudella alkaneesta maakunta-allergiasta olisi tutkijan mukaan jo korkea aika päästä eroon – "Joidenkuiden on yhä vaikea tunnustaa, että kilpailu- ja markkinakulttuuri ei ole enää in"

Joulun paluuliikenteeseen luvassa huono ajokeli suuressa osassa maata

Korona vei yleisön: Joulurauha julistetaan silti Turusta tutulla kaavalla