Kolumni

Itse savustettua sen olla pitää

Puilla lämmitettävä savustuspönttö vaatii vähän vaivannäköä, vaikkei kaikkia kaloja itse pyydettäisikään.

Tiedetään, paistinpannua tai silitysrautaa ei kannata ostaa vaimolle joululahjaksi saati äitienpäiväksi.

Savustuspöntöstä en ole kuullut vastaavaa varoitusta. Runsaat viisi vuotta sitten tilasin puolisolle mökille äitienpäivälahjaksi savustimen. Lahja on osoittautunut mieluisaksi ja tarpeelliseksi.

Puilla lämmitettävä pönttö vaatii vähän vaivannäköä, vaikkei kaikkia kaloja itse pyydettäisikään.

Puolisen tuntia lämmitystä pienillä puilla. Purut savustuslaatikon pohjalle, rasvan keräävä metalliosa laatikkoon, kalat tai muu savustettava ritilälle ja kansi kiinni, ennen kuin savut ovat silmillä.

Ja vot, 30–40 minuutin päästä kalan pinta on saanut kullankeltaisen, ruskehtavan värin ja savun tuoksun.

Haarukalla tai puukolla varovainen kokeilu, onko herkku kypsää. Pikkukalat kypsyvät noin 20 minuutissa, isot kalat 40–50 minuutissa. Kun kalasta irtoaa evä, kala on kypsää.

Kaikkea on savustettu, suutarista loheen ja lahnoihin, muikuista ahveniin ja silakoihin. Kuoreitakin.

Omista verkoista ahven, siika ja kuha ovat mieluisimmat yllätykset. Muikut, lohi ja kirjolohi nousevat lähimarketin kalatiskiltä.

Saaristomereltä ei muikkua nousekaan, eikä katkarapuja. Savustuspönttöön vaan!

Ja kun oikein vaivaa on nähty, katajanoksa on tuonut aromia ja sokeripala lisää väriä pintaan.

Suolaamme kalat ennen savustusta. Saaristolaiset suolaavat ahvenet usein vasta jälkeenpäin. Pöntöstä suoraan nostetut ahvenet saavat sekuntikellolla mitatun ajan suolakylvyn. Jälkikäteen suolaus suojaa savustuslaatikkoa ruostumiselta.

Ruostuihan se oma laatikkommekin puhki ahkerassa käytössä. Varaosana myyty ja ruostumattomasta teräksestä valmistettu laatikko korvasi vanhan eikä koko pönttöä tarvinnut onneksi uusia.

Lue lisää

En halua päättää jouluruuista itse

Poltatko kynttilää jääkaapissa tai muuten koitat kylmäsavustaa omatekoisilla virityksillä – ei kannattaisi, viritykset ovat aiheuttaneet jo miljoonien eurojen vahingot

Hapatettu ruoka maistuu paremmalta, poikkeuksena ehkä surströmming

Omenalajikkeisiin voisi suhtautua kuin viineihin