Kolumni

Monilla kotitalouksilla kertyy nyt rahaa sukanvarteen – kuinka sille käy, kun koronasta toivutaan?

Viime vuoden lähestyessä loppuaan alkoivat some ja muu media täyttyä helpotuksesta, kun raskas vuosi oli päättymässä ja esiin nousi toivo paremmasta seuraavasta vuodesta.

Aloin myös itse naiivisti kuvitella, että 1.1.2021 herään täysin uuteen maailmaan – virkeänä, energisenä ja ilman huolta koronasta. Mutta eihän se niin mennyt, ei mikään ollut yhdessä yössä muuttunut. Edelleen on pimeää, energiavarannot vähissä ja tilanne koronan suhteen epävarma.

Minua ja varmasti monia muita nämä poikkeusolot alkavat toden teolla ärsyttää. Itse koen kamppailevani optimismin ja pessimismin välimaastossa etsien realismia. Toistaiseksi se tuntuu löytyvän piirun verran lähempää pessimismiä kuin optimismia.

Mielessä vain pyörii: Loppuuko tämä koskaan ja millaisen varjon korona jättää ihmisten arkeen ja Suomen talouteen?

Korona onkin ollut todellinen koetinkivi monille ihmisille ja perheille sekä yrityksille.

Lisäksi näin ekonomistina mietityttää erityisesti Suomen talouden toipuminen. Vastahan me pääsimme kuiville edellisestä vuosikymmenen kestäneestä heikon kasvun ajasta. Vaikka rajoitteista päästään eroon, tulee koronasokistakin toipuminen viemään aikaa. Toivottavasti ei kuitenkaan kymmentä vuotta.

Tällä hetkellä kasvun palautumiselle on nähtävissä riskejä mutta myös mahdollisuuksia.

Riskeinä voidaan pitää muun muassa ongelmia rokotteen saatavuudessa ja jakamisessa. Lisäksi rahoitusmarkkinoiden tila huolestuttaa. Elvytyspaketit ovat antaneet tekohengitystä yrityksille, mutta todennäköisesti konkurssit tulevat lisääntymään. Lisäksi kasvuun lähtenyt pitkäaikaistyöttömyys voi nousta esteeksi työllisyyden paranemiselle.

Toisaalta myönteistä on, että rokote saatiin markkinoille aiemmin kuin odotettiin, mikä vähitellen mahdollistaa ihmisten vapaamman liikkumisen.

Käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet enemmän kuin kulutus, joten kotitalouksille on kertynyt rahaa sukanvarteen. Liikkuvuuden lisääntyminen mahdollistaa suuremman kulutuksen, mikä voi antaa merkittävän sysäyksen talouskasvulle. Kulutuksen ja liikkumisen lisääntyminen kasvattaa toivottavasti myös yritysten investointi-innokkuutta.

Toivotaan, että nämä myönteiset odotukset toteutuvat, mutta muutos parempaan ei tosiaan tapahdu yhdessä yössä vaan vähitellen. En halua vajota pessimismiin, vaan uskoa parempaan tulevaisuuteen. Koitetaan vielä jaksaa, eiköhän pahin ole jo takanapäin.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille ja toivotaan, että viime vuosi tarjosi kujeita tämänkin vuoden edestä.

Kirjoittaja on Pellervon taloustutkimus PTT:n ekonomisti.

Lue lisää

Kuluttajien luottamus kääntyi jälleen laskuun – usko Suomen talouteen horjui, käsitys omasta taloudesta ennallaan

OP:n ekonomistien arvio Suomen talouskehityksestä kirkastui hieman – suhdanne seurailee euroaluetta loivempana

Suomi on jäämässä pahnanpohjimmaiseksi – EU-komission ennuste talouden supistumisesta synkistyy entisestään

Valtiovarainministeriö julkistaa tänään tuoreen näkemyksensä Suomen taloudesta