Kolumni

Tipaton tammikuu on moderni henkisen harjoituksen jakso – sosiaalisella tuella valtava merkitys muutoksessa

Alkoholin kohtuukäyttö on monille mahdotonta.

Joulun ja vuodenvaihteen juhlasesongin jäädessä taakse kokee moni tarpeelliseksi terästää elintapojaan. Ylensyömisen ohella juominen aiheuttaa fyysistä ja henkistä pahoinvointia, mikä kehottaa korjaamaan kurssia. Uudenvuodenlupausten listalta löytyy kuntosalikortin lisäksi myös tipaton tammikuu – moderni henkisen harjoituksen jakso, jossa pyritään pidättäytymään alkoholin käytöstä kuukaudeksi.

Alkoholia kannattaisi toki kaikkina aikoina käyttää kohtuudella nautiskellen ja haittavaikutuksia vältellen. Valitettavasti kohtuukäyttö on monille mahdotonta. Alkoholi aiheuttaa riippuvuutta. Tutkimusten mukaan perintötekijöillä on merkitystä, mutta erityisesti ympäristötekijät vaikuttavat juomisongelmien kehittymiseen.

Kognitiivis-behavioraalisen teorian mukaan riippuvuus kehittyy, kun ihminen hakee nopeaa ratkaisua kielteiseen tunnetilaan. Alkoholin nauttiminen tuottaa lyhytaikaista helpotusta, mutta myös pitkä­aikaista kielteistä tunnetilaa, johon taas haetaan nopeaa helpotusta – alkaa kierre, joka toistuessaan syvenee riippuvuudeksi.

Riippuvuudesta vapautuminen vaatii tahtoa ja tukea. Kuntouttavalla työllä voidaan vaikuttaa molempiin. Vankilan päihdekuntoutuksessa käytetään vapautumisen vaihemallia, jossa pyöritään ”muutoksen pyörällä”. Siinä edetään vaiheesta toiseen uudestaan ja uudestaan, kunnes retkahdus ei enää toistu.

Narratiivisen näkökulman mukaan ihminen voi ”kirjoittaa” oma elämäntarinansa uusiksi. Voimme tulkita uudestaan ympäristötekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet juomisongelman syntymiseen. Riippuvuudesta vapautumisessa on keskeistä elämäntavan muutos. Uuden omaksumisesta ja sille omistautumisesta seuraa kokonaisvaltainen identiteettimuutos.

Sosiaalisella tuella on valtava merkitys muutoksessa. Fyysisestä ja henkisestä kunnosta sekä saatavilla olevista sosiaalisista resursseista kertyy toipumispääomaa. Tipaton tammikuu ja kuntosalikortti voivat olla se ensimmäinen onnenlantti – miljoonan alku, joka tuottaa henkistä hyvää sukupolvelta toiselle.

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat seurakuntapastori Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, piispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja kirkollisen työn koordinaattori Anni Takko.

Lue lisää

Muuttumattomuuden ansa – "Ei pitäisi olettaa muiden olevan jotakin, mitä he olivat eilen"

Etanolin kysyntä siivitti Altian ohran käytön ennätykseen

Altia paransi katettaan – korona muutti alkoholijuomien myyntikanavia, käsidesin käyttö kasvatti etanolin tarvetta

Panimoliitto: Alkoholia sisältävien panimojuomien myynti laski koronavuonna, mutta alkoholittomien juomien kysyntä kasvatti kokonaismyyntiä