Kolumni

Ampumaton laukaus on parempi kuin jännittyneenä ja paineistettuna ammuttu huono laukaus

Jos jollain metsästäjällä on rutiineissa kohennettavaa, pitäisi muiden metsästäjien osata puuttua ja opastaa. Ei ole liioittelua sanoa, että puuttuminen ja opastus ovat jokaisen velvollisuus.

Oletko joskus tarttunut jonkun metsästäjän käsissä olevan aseen piippuun ja huomauttanut aseella osoittelusta? Tai oletko ollut paikalla, kun näin on tapahtunut? Itse en ole kenenkään piippuun tarttunut, mutta olen ollut paikalla, kun joku muu on näin tehnyt. Ja ei, kyseessä ei ollut oman aseeni piippu.

Käsittele asetta aina kuin se olisi ladattu, piippu joko ylhäällä tai alhaalla ja liipaisinsormi aseen rungolla. Ole täysin varma ammuttavasta kohteesta ja varmistu taustan turvalli­suudesta. Aika yksinkertaisen kuuloiset, mutta toimivat säännöt aseen käsittelylle ja ampumiseen, eikö? Nämä on aikanaan listannut Jeff Cooper -niminen heppu, eikä näihin liene kellään mitään lisättävää.

Yle uutisoi vuodenvaihteessa, että maa- ja metsätalousministeriö asettaa Suomen riistakeskukselle tulostavoitteen, jossa korostuu aseiden käytön turvallisuus. Tavoitteena on muun muassa tarjota metsästäjätutkinnon yhteydessä ammuntakoulutusta.

Tärkeä tavoite, yksikin metsästysaseella sattunut onnettomuus ja kuolema on liikaa. Tähän metsästäjätutkinnon yhteydessä tarjottavaan ammuntakoulutukseen on konsepti jo olemassa: Metsästäjäliiton metsästysammunnan ABC- koulutus.

Yhden tai kahden päivän koulutus on hyvä alku, mutta vasta toistot ja asenne muokkaavat toimintaa. Ampumarataverkoston harveneminen, ratojen ympäristölupien rajoittamat aukioloajat ja kaavailut lyijyn käytön rajoituksille hauleissa sekä luodeissa tukevat kehnosti ammuntaharjoittelukulttuurin kohentamista. Asenne on toki valintakysymys.

Ampumaradalla toimimisen lisäksi turvallisen aseen käytön rutiinit pitäisi olla osa jahtipäiviä sekä seuruejahdissa että yksin. Jos jollain metsästäjällä on rutiineissa kohennettavaa, pitäisi muiden metsästäjien osata puuttua ja opastaa. Ei ole liioittelua sanoa, että puuttuminen ja opastus ovat jokaisen velvollisuus. Viimeisenä perälautana seuruejahdissa se on metsästyksenjohtajan velvollisuus.

Mutta millä puututaan niihin laukauksiin, jotka ammutaan, vaikka kohteesta ei ole täyttä varmuutta? Toivottavasti ainakin seuruejahdeissa jätetään naljailu sikseen, jos joku jättää jossain tilanteessa ampumatta. Ampumaton laukaus on parempi kuin jännittyneenä ja paineistettuna ammuttu huono laukaus.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Toivottavasti ainakin seuruejahdeissa jätetään naljailu sikseen, jos joku jättää jossain tilanteessa ampumatta.

Lue lisää

Riistanhoitoyhdistyksen saama valtionapu vaihtelee toiminnan aktiivisuuden ja jäsenmäärän perusteella noin 1 600 euron ja 47 000 euron välillä

HS: Vuorineuvokselta varastettiin aseita yli 100 000 euron arvosta – sai syytteen ampuma-aserikkomuksesta puutteellisen säilytyksen takia

Metsästys on nyt suurennuslasin alla

Lyijyn kieltäminen kosteikoilla etenee – EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa äänestettiin tänään vastaesityksistä, jotka eivät saaneet kannatusta