Kolumni

Suomen sää opettaa meidät elämään hetkessä

Lumi lisää valoisuutta, tekee (useimpien mielestä) maiseman kauniiksi ja vaimentaa äänimaisemaa, Anni Takko kirjoittaa kolumnissaan.

Suomi on jälleen uskomattoman kaunis! Koko maa kylpee valkoisessa valoa hohtavassa peitossa. Talvenvihaajia tietysti löytyy, mutta en usko roppakaupalla löytyvän niitä, jotka mieluummin ottavat harmaan kuin valkoisen talven. (Vaikka yhden tällaisen valkoisen talven vihaajan itsekin kyllä tunnen!)

Lapsuusmuistot ovat oikeassa: tutkimustenkin mukaan lumi lisää hyvinvointia. Se lisää valoisuutta, tekee (useimpien mielestä) maiseman kauniiksi ja vaimentaa äänimaisemaa. Puhumattakaan kaikista talvilajeista, joiden harrastamisen lumi mahdollistaa. Tutkijoiden mukaan lumi myös lisää toiveikkuutta talven etenemisestä ja kevään tulosta.

Suomen vuodenajat ovat mahtavat. Niissä on vain yksi nurja puoli: koskaan ei voi tietää, kauanko ”kunnon” talvea tai ”kunnon” kesää kestää. Kun tulee ensimmäinen luminen talvipäivä, on rynnättävä lähes paniikinomaisesti ulos, koska kukaan ei tiedä, onko huomenna enää lunta – tai enää koko talvena. Sama juttu kuuman kesäpäivän kanssa.

Ulkomailla asuessa tottui erilaisiin säihin ja siihen, että esimerkiksi Senegalin sää oli hyvinkin ennustettavissa. Siis ehkä myös vähän tylsä: vuoden muutamaa sadepäivää sekä vuoden muutamaa viileämpää viikkoa lukuun ottamatta oli aina kuuma ja aurinko paistoi. Ei ollut tarvetta sännätä ulos nauttimaan auringosta, koska huomennakin paistoi takuuvarmasti.

Vaikka Suomessa tarve nauttia hyvistä säistä – ja se hirveä pettymys, jos kesän ainoan aurinkoisen viikon joutuu viettämään neljän seinän sisällä – on hieman ahdistava, voi tämänkin asian jälleen kääntää toisin. Suomen sää opettaa väistämättä meidät elämään hetkessä!

Huomisen säästä emme tiedä, kuten emme voi tietää huomisesta muutenkaan. Kenellekään ei ole huomista luvattu. Tänään on aika tarttua tähän hetkeen, ja niihin asioihin, joista tämä hetki meistä itse kullakin koostuu. Ainakin mahtavasta lumesta! Luminen metsä kohottaa mielialaa, ja tämä piristysruiske on ilmaiseksi tarjolla jokaisen suomalaisen ulottuvilla.

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat seurakuntapastori Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, piispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja kirkollisen työn koordinaattori Anni Takko.

Lue lisää

Kylmä helmikuu päättyi lämpöennätyksiin

Tänään koko maassa valaisee keväinen auringonpaiste – kevätsää ei kuitenkaan vielä tullut jäädäkseen

Muuttumattomuuden ansa – "Ei pitäisi olettaa muiden olevan jotakin, mitä he olivat eilen"

Aarre: Lapin valtionmaiden leimikoista lähes puolet pitää saada hakattua talvella – ”Talviteille ei ole vaihtoehtoja”, sanoo korjuuesimies