Kolumni

Koronarokotusjonossa ollaan klassisen vangin dilemman äärellä

Väestön rokotuksen onnistuminen riippuu yksilöiden päätöksistä, kirjoittaa Juho Alasalmi.

Paluu vapaaseen elämään näyttää vaativan, että valtaosa väestöstä saa koronavirusrokotteen. Myös taloustieteilijöiden ennustamat myönteiset näkymät vuodelle 2021 ovat ehdollisia onnistuneelle rokotukselle. Paljon on pelissä, mutta kuka tätä peliä loppujen lopuksi pelaa?

Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, joten väestön rokotuksen onnistuminen riippuu yksilöiden päätöksistä. Ratkaisevina pelaajina olemme siis kaikki me potentiaalisesti rokotettavat.

Se, että valtaosa väestöstä on rokotettava tarkoittaa myös sitä, että jotta vapaa elämä ja myönteiset talousnäkymät toteutuvat, ei aivan kaikkien tarvitse saada rokotetta.

Toisaalta rokotteen ottaminen voi tuottaa rokotteenottajalle kustannuksia: mahdollisten sivuvaikutusten pelko nostaa koettuja kustannuksia, sopivan rokotusajan sovittaminen keskelle kiireistä viikkoa voi olla vaikeaa ja myös matkat maksavat.

Tilanne muistuttaa hiukan niin kutsuttua vangin dilemmaa. Dilemmassa yhdessä rikoksen tehneitä kuulustellaan erikseen. Mikäli he molemmat tunnustavat, molemmat saavat lyhyen tuomion. Mikäli kumpikaan ei tunnusta, kumpikin saa pitkän tuomion. Mikäli vain toinen heistä tunnustaa, tunnustaja saa hyvin pitkän tuomion, kun taas toinen pääsee vapauteen.

Eli jos toinen tunnustaa, ei kannata tunnustaa. Ja jos toinen ei tunnusta, ei kannata tunnustaa. Siten kumpikaan ei tunnusta ja molemmat saavat pitkän tuomion, vaikka lyhyt tuomio olisi ollut mahdollinen.

Samankaltaisesti etätyössä, karanteenissa ja muutoin sosiaalisessa eristyksessä olevien näkökulmasta voi näyttää siltä, että on kannattavaa välttää aika- ja matkakulut sekä sivuvaikutusten pelko ja toivoa, että muut ottavat rokotteen. Kärjistäen, jos kaikki muut ottavat rokotteen, ei kannata itse ottaa rokotetta ja jos muut eivät ota rokotetta, ei kannata itse ottaa rokotetta.

Kaikkien näin ajatellessa kukaan ei kuitenkaan ota rokotetta. Saamme kaikki pitkän tuomion, vaikka lyhyt tuomio olisi ollut mahdollinen.

Pitkän tuomion välttämiseksi on tunnistettava, että yksilötason kannustimet luovat tilanteen, jossa pitkä tuomio on mahdollinen. Rokotuksen järjestäjä pystyy vaikuttamaan kannustimiin asettamalla rokotteen ottamisen kustannukset mahdollisimman matalaksi ja tekemällä rokotuksen ottamisesta helppoa.

Loppujen lopuksi rokotteen vapaaehtoisuus kuitenkin jakaa vastuun rokotuksen onnistumisesta meille kaikille potentiaalisesti rokotettaville, ja siten vain meidän päätöksemme ottaa rokote voivat lyhentää sosiaalista eristystuomiotamme.

Kirjoittaja on PTT:n ekonomisti.

Lue lisää

Kolmen viikon lockdown ei riitä, sanoo emeritusprofessori – vaatii koronan kitkemistä Suomen rajoilla: "Nyt on korkea aika varmistaa, ettei rajan yli pääse testaamattomia tai rokottamattomia ihmisiä"

MaRa: Ravintoloiden sulkeminen raskas toimenpide alan yrittäjille ja työntekijöille – "Valtion tukipaketin tulee olla riittävä ja oikeudenmukainen kaiken kokoisille yrityksille"

Yläasteet ja toinen aste etäopetukseen maaliskuussa, myös ravintoloita ollaan sulkemassa kolmeksi viikoksi – rajoitukset eivät koske Kainuuta, Keski-Pohjanmaata, Pohjois-Karjalaa ja Pohjois-Savoa

Valtiovarainministeri Vanhanen: Ihmisten kohtaamiset pitää saada vähemmäksi kuin viime keväänä