Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kolumni

Viruksen torjunta ei ole yhden puolueen show

Epidemian torjunta sopii hyvin sosialidemokraattien vahvan valtiollisen vallankäytön perinteeseen.

Korona-aikaa on Suomessa vietetty kohta vuoden ajan, eikä tilanne näytä helpottavan. EU:n yhteisostoihin sitoutunut hallitus joutuu odottaman yhä rokotteita, kun brexit-britit onnistuivat vetämään rokotekilvassa välistä. Samaan aikaan tartuntaluvut ovat nousussa ja tauti uusine muunnoksineen leviämässä.

Rajoituksiin kyllästyneiden suomalaisten pinna alkaa pettää. Metropolialueen kaupungit jo uhmasivat hallituksen alati tiukentuvaa linjaa avaamalla nuorten harrastusmahdollisuuksia helmikuuksi.

Koronan torjunnan kärkihahmoksi noussut peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) oli päätöksestä närkästynyt. Hänen mukaansa tauti leviää nyt sitä tahtia, ettei minkäänlaiseen pullikointiin olisi varaa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) säestää luottoministeriään sujuvasti.

Demarikaksikko onkin sitonut puolueensa poliittiset avaukset tiukasti koronaan. Epidemian torjunta sopii hyvin sosialidemokraattien vahvan valtiollisen vallankäytön perinteeseen. Sosiaali- ja terveysministeriö sanelee ja muut tottelevat.

Lisäksi demarit ovat selvästi hyötyneet koronan tuottamasta kansan vastuullisuudesta ja pyrkimyksestä yhteiseen hyvään. Tähän paaluun politiikka onkin kannattanut sitoa. Sen verran hyvin Suomi on pandemiaa omalla kohdallaan torjunut.

Demarienkin kannattaa muistaa, ettei koronan torjunta ole yhden puolueen show. Virus on päivän politiikkaa isompi asia, jossa on monta puolta.

Muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on lähes mahdottomassa tilanteessa onnistunut ylläpitämään suomalaisia yrityksiä pystyssä niillä keinoilla, joita valtiolla on.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas.) teki viime vuonna huomattavan työn suomalaisen koululaitoksen nopeassa sopeuttamisessa lähes mahdottomaan tilanteeseen.

Nyt näyttää vahvasti siltä, että korona on kanssamme ainakin koko tämän vuoden, ehkä pidempäänkin. Näin on siinäkin tapauksessa, että hallitus onnistuisi koronan torjunnassa hyvin.

Rokotteita saadaan maahan toivottavasti keväällä riittävästi ja suomalaiset ovat valveutuneita niitä ottamaan. Kesällä tautitilanne todennäköisesti helpottaa, ja elämä Suomessa muuttuu muutamiksi kuukausiksi normaalimmaksi viime vuoden tavoin.

Syksyllä alkaa hallituksen varsinainen haaste. Jos tilanne on helpottunut, millä saada loput suomalaiset motivoitua rokotuksiin ennen taudin uutta leviämistä syksyn kylmetessä?

Samaan aikaan talous pitäisi pitää pyörimässä ja velanmaksukin aloittaa. Hallituksen pitäisi puristautua takaisin budjettikehyksiin, ja varsinkin vasemmistolle se on vaikeaa.

Ei ole demarienkaan oma etu omia koronan torjuntaa itselleen. Niin vaikeaan tilanteeseen tänä vuonna ajaudutaan.

Meidän tavallisten kansalaisten kannattaa ottaa politiikkoja arvioidessamme huomioon, ettei täydellistä suoritusta koronan torjunnassa tee kukaan. Ei meillä eikä muualla.

Sekä hallitukselta että oppositiolta kannattaa kuitenkin vaatia paljon. Tällä kertaa jopa yhteisen vastuun kantamista.

Vaaditaan samaa myös itseltämme.

Lue lisää

Korona vie kohta työn monilta

Business-eliitti tunki tukijonoon

Vaikka Porin ässä koettelee keskustan hermoja, punamulta on nyt vahvempi kuin ennen kohua

Räjähdys on tulossa