Kolumni

Elämäkerrat ja romaanit ovat halpa ja tehokas itsehoito mielen virkistykseen

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten mielenterveyden ongelmat olivat hävettäviä asioita, joista ei voinut puhua.

Kun takamus puutuu ja hartioita jäytää, olo ei ole säkenöivä eikä energinen. Kun olen kirjoittanut pidemmän aikaa eli istunut sisätiloissa ruudun ääressä, tulee pakonomainen tarve lähteä ulos ja liikkeelle. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun voin useimmiten kohtuullisen vapaasti päättää happihypyn ajoituksen ja keston. Reippaan kävelyn aikana keuhkot vetävät raikasta ilmaa, veri alkaa kiertää ja mieli raikastuu. Sitten on helpompi taas jatkaa.

Tilanne on hankalampi, jos elämää hallitsevat pidemmän aikaa samat, painostavat asiat. Miten ajatusten tunkkaisen hapen saisi vaihdettua? Miten sydämeen saisi sarastamaan toivon säteitä? Miten väsyneen mielen voisi virkistää?

Kaikki ei tosiaankaan ollut paremmin ennen vanhaan. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten mielenterveyden ongelmat olivat hävettäviä asioita, joista ei voinut puhua. Nykyään murtuneen mielen hoitaminen on yhtä luonnollista kuin murtuneen luun hoitaminen. Meille on tarjolla monenlaista apua, joka yltää toivottavasti jokaiselle sitä tarvitsevalle.

Oman kokemukseni mukaan halpa ja tehokas itsehoitomenetelmä mielen virkistykseen on elämäkertojen ja hyvien romaanien lukeminen. Kun keskittyy toiseen elämään, saa käydä ikään kuin matkalla ja nähdä uusia maisemia. Kun eläytyy muiden ihmisten vaiheisiin ja tunteisiin, saa iloita ja surra, järkyttyä ja liikuttua.

Vaivihkaa empatia ja itsetuntokin kasvavat miettiessä, miten itse toimisi kuvatuissa tilanteissa. Saattaa huomata, miten monista asioista omassa elämässään saa olla kiitollinen. Tuollaiset sisäiset matkat saattavat tulla merkityksellisemmiksi kuin maan- tai lentoteillä kuljetut.

Isossa kirjassa Raamatussa on tarjolla erityinen lepopaikka Jeesuksen lupaamana: "Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon." (Matt. 11:28)

Mielessään voi ajatella Jeesuksen vaikka istumaan jonkun puun juurelle. Sinne voi kantaa raskaan repun, tiputtaa sen selästään ja sanoa: Tässä näitä olisi, minun kuormiani. Saisinko vähän levätä tässä?

Lue lisää

Koronakaranteeni on vankila vain, jos itse siitä sellaisen teemme

Koti muodostaa tärkeän osan ihmisen identiteettiä – miten itse määrittelet sen?

Eteläsuomalaisena perheen isänä olen joutunut yllättävän ongelman eteen: Kuinka kasvatan lapseni lumeen?

Hengähdyspaikka: "Yksi purkaa ahdistustaan urheilemalla, toinen viiltelee ranteitaan ja kolmas korkkaa viinipullon"