Kolumni

Räjähdys on tulossa

Pelkästään kriisin hoitamisen taakse Marin ja muu demarikärki ei voi enää piiloutua.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) käynnisti maanantaina ministeriönsä paljon huomiota saaneella raportilla tarpeellisen keskustelun siitä, minkälaiseen elintasoon nykyinen talouskasvumme riittää. Vähemmälle huomiolle jäi, että Vanhanen käynnisti samalla lähtölaskennan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen nykyiselle talouspolitiikalle.

Yhä useammalle keskustalaiselle hallituksen saamattomuus työllisyyden hoidossa, velanoton taittamisessa ja yhä väistämättömämmiksi tulevien kovien päätösten tekemisessä alkaa riittää.

Puolueessa vaaditaan erityisesti sosialidemokraateilta toimia hyvinvointivaltion turvaamiseksi. Kun korona-aika kaikesta päätellen jatkuu ainakin kuluvan vuoden, talouspoliittista jatkumoa on pakko taas ajatella. Pelkästään kriisin hoitamisen taakse Marin ja muu demarikärki ei voi enää piiloutua.

Kiinnostavaa onkin, ketkä SDP:n talouspolitiikka varsinaisesti valmistelevat. Marin itse on ottanut huomattavan raikkaasti kantaa suuryritysten yhteiskunnallisen vastuuseen.

Samaa vuosikymmenten takaista vasemmistolaista aatteellisuutta on nyt kuultu SDP:n varapuheenjohtajalta Matias Mäkyseltä, joka muun muassa varoitti kuuntelemasta talouden sopeutustoimista jankkaavia valtiovarainministeriön virkamiehiä (HS 30.1).

Mäkysen mukaan korvat pitäisi suunnata erityisesti velkavetoiseen elvytykseen, jolla taloutta pidettäisiin pyörimässä. Vaikka Mäkysen asiantuntemuksen perään on kyselty, hänellä on takataskussaan vahva valtti. Vaasalainen ensimmäisen kauden kansanedustaja kuuluu Marinin lähipiiriin.

 

Puheenjohtajakaksikon linjaukset ovat sen verran rapsakoita, että perinteisempiä demareita hirvittää, muista puhumattakaan.

Hallituksessa velkaantumisesta, leikkauksista, veronkiristyksistä, paikallisesta sopimisesta ja muista sopeutustoimista puhuminen onkin jäänyt keskustalle. RKP peesaa taustalla, vihreiden mielenkiinto on muualla.

Sen sijaan vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia opetusministerinä tuuraava Jussi Saramo on talouspolitiikasta kiinnostunut.

Marin ja Mäkynen saavatkin empaattisen oloisesta Saramosta jämerän kumppanin vastustamaan menoleikkauksia.

 

Talouspoliittinen räjähdys on tulossa. Kuntavaalit eivät ratkaise hallituksen jatkoa, mutta loppukeväällä pidettävä hallituksen puolivälitarkastelu on Marinin ministeristölle vakava paikka.

Keskusta haluaa sopia tarkasti, miten työllisyyttä edistetään ja milloin velkaantuminen taitetaan. Lisäksi keskusta on vasemmistopuolueita hanakampi ottaman esille myös kipeitä keinoja, joilla valtion taloutta tasapainotetaan.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen lisäksi keskustan taloushaukkoja ovat muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilä ja varapuheenjohtaja Petri Honkonen.

Marin, Mäkynen ja Saramo vetoavat puolivälitarkastelussa varmasti koronan aiheuttamaan poikkeustilaan, Kiinnostavaa onkin, kuinka keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko asiassa asemoituu.

Hallitusohjelma on keskustan kannalta edelleen huomattavan hyvä. Silti valtiontaloutta ei edelleenkään voida rakentaa pelkästään velalle. Se on rakennettava työlle ja siitä saataville verotuloille.

Kolumnia on korjattu 12.2. kello 19:59: Jussi Saramo on opetusministeri.

Lue lisää

RKP historiallisesti valtuustoon Sastamalassa

Uudet valtuutetut joutuvat historiallisen muutoksen eteen – riidalla ei kuntaa rakenneta

Yle uutiset: Keskusta menetti yksinkertaisen enemmistön viidessä kunnassa Lapissa

Keskustan piirijohtaja pohtii: Onko mahdollista, että alhainen äänestysprosentti kertoisikin tyytyväisyydestä?