Kolumni

Kotitekoisen riistamakkaran maku on vaivan väärti – massan pursottaminen onnistuu parhaiten parityönä

Makkaroiden tekoon hurahtaa tunti jos toinenkin, joten kannattaa tehdä kerralla isompi erä pakastimeen.

Kannattaako makkaraa tehdä kotona?

Vastaukseni on kyllä, vaikka kauppoihin on ilmestynyt viime vuosina yhä enemmän vaihtoehtoja perinteisten grillimakkaroiden rinnalle.

Riistamakkaroita on tarjolla vähemmän, joten päätimme puolisoni kanssa ryhtyä tuumasta toimeen.

Mauiksi valikoituivat peuralle valkosipuli sekä yrtit ja rusakolle chorizo-makkarasta tutut tuliset mausteet.

Jauhelihat, lihamylly ja makkarasuppilot löytyivät jo ennestään. Ostoslistalle kirjasimme mausteiden lisäksi possun kasslerin, silavan ja siansuolen.

Suolta myyvät esimerkiksi lihanjalostamot, kauppahallit ja hyvin varustellut ruokakaupat. Yhdestä suolesta valmistaa kymmeniä makkaroita. Sen hinta pyörii muutamissa euroissa kappaleelta, joten suolta kannattaa ostaa ennemmin hieman liikaa kuin liian vähän.

Vaikka rasvan määrä näyttää hurjalta, ei sen kanssa kannata kitsastella ainakaan silloin, jos pääraaka-aineena on possua rasvattomampi riistanliha.

Kun massa on valmis ja suoli paikoillaan suppilossa, voi pursottamisen viimein aloittaa. Tähän tarvitaan ehdottomasti kaksi käsiparia: toinen lisää massaa ja toinen käsittelee suolta.

Ensimmäiset makkarat olivat melko veteliä, mutta pian homma alkoi sujua. Tärkeä työvaihe on suolen kiepsautus vuorotellen eri suuntiin makkaroiden välissä. Näin kierteet eivät aukea.

Makkaroiden tekoon hurahtaa tunti jos toinenkin, joten kannattaa tehdä kerralla isompi erä pakastimeen. Hintakaan ei ole paha, jos ei laske mukaan riistanlihan hankkimiseen uponneita euroja. Massan voi tehdä myös kokonaan sianlihasta.

Kesällä grillissä kuumeneville artesaanimakkaroille riittää varmasti vapaaehtoisia koemaistajia!

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Lue lisää

Outoa nojailua tiskatessa – ja ruokien päällä pärskynyttä tiskivettä

Lapsiraati hodareista: "Ne oli niin hyviä" – Talvigrillaus vaatii ainakin tuplahiilet

Munkkia haarukalla ja hedelmiä syömäpuikoilla – korona vain lietsoi innostusta käsihygieniaan

Sottaamisesta kohti sivistynyttä ruokailua