Kolumni

Alkuvuoden kiireet johtivat hävikkiruuan elvytysoperaatioihin

Huolellisemmalla suunnittelulla välttyisi ruokahävikiltä, mutta melkein pilaantuneiden ruoka-aineiden elvytyksestä voi syntyä oivalluksiakin.

Vältän ruokahävikin synnyttämistä, mutta aina en siinä onnistu. Alkuvuosi oli erityisen vaikea, ja hedelmää, leipää ja ruuanperiä meinasi yhtenään lipsua homeeseen. Melkein pilaantuneiden ruoka-aineiden elvytysoperaatioista syntyi onnistuneita ja epäonnistuneita ruokakokeiluja.

Esimerkiksi hedelmäkulhoon unohtuneet aprikoosit ehtivät niin nahistuneiksi, ettei niiden kulkeutumista parempiin suihin kannattanut enää odotella. Hätäpäissäni poistin kivet ja heitin hedelmät kattilaan. Perään hulautin vettä ja reilusti hillosokeria, ja keittelin tuotosta tovin. Lopputuloksena syntyi mainio aprikoosihillo vaikka puuron päälle tai mielessä muhiviin jäätelökokeiluihin.

Punasipuleitakin oli kaupasta kulkeutunut vahingossa liikaa. Viimeinkin näytti siltä, että olin saamassa kauan kaipaamaani punasipulihilloketta. Sipulien sekaan löytyikin kaapista kaikki tarvittava: punaviinietikka, punaviini, kanelitanko, neilikoita, maustepippuria, hillosokeria. Sipulisuikaleista ei tullut ihan sitä, mitä ajattelin mutta niin kelvollisia kuitenkin, että lisäsin ostoslistalle lisää punasipuleita.

Eniten mielipahaa aiheutti 1910 grammaa punakaalia, jonka häijy irvistys jääkaapissa julmistui päivien ja viikkojen kuluessa – tai ehkä omatunto ei vain kestänyt kaalinpään pilaantumista. Olin ostanut möhkäleen kalatacoja varten, mutta vasta ruokaa valmistaessa huomasin, että sitä tosiaan tarvittiin ruokaan vain 50 grammaa. Siis kourallinen!

Kaaliraasteesta en välitä ja tammikuun kiireisiin ja ruokamieltymyksiin kaalilaatikko tai punakaalivuoka eivät oikein hotsittaneet.

Vähän ennen kaalinpään lopullista tuomiota silmään osui punakaalisipsien ohje. Vähän öljyä kaalinrepaleisiin, uuniin rapeutumaan ja päälle suolaa – tällä yksinkertaisella ohjeella varmasti vaikka kengänpohjasta saa herkullista!

Sanotaan niin, että lopputulos ei kuitenkaan tukenut tuota oletusta. Kokeiluista onneksi oppii. Sovitaanko, että jatkossa sipsit sipsinä ja parempaa suunnittelua keittiöön.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja ja toimitussihteeri.

Lue lisää

Paprikadipin viisi elämää

Kärsivällisyys on koetuksella, kun lapsi opettelee nauttimaan erilaisista ruuista

Elämäni paras ateria vaati yli 800 päivän työn

Hellan kulmalla: Näillä neljällä ainesosalla syntyy täydellinen salaattikastike