Kolumni

Kartelli ja hyvinvointitappiot

Isännöintiliitto hallituksineen kokoontui Roomaan sopimaan kielletystä, ja KKV narautti hintakartellin. Missä sinä suhmuroisit hintavedätyksiä? Mattolaiturilla kuiskaten iltahämärissä, Turun Toriparkissa vai hiihtourheilusta tutulla Ala-Tikkurilan Shellillä?

Missä kokoontuisit, jos pitäisi sopia kielletystä hintakartellista?

Twitterissä esitetty hirtehishumoristinen kysymys sai peräänsä koko joukon vastauksia, useimmat kieli poskessa esitettyjä.

Todellisuus on liian usein taruakin hurjempaa. Kuten on Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) viime viikolla paljastama isännöintialan kartelli.

Siinä KKV kertoi tutkinnan juurien ulottuneen Isännöintiliiton ja sen hallituksen työseminaariin Roomaan. Vuonna 2014 pidetyn seminaarin yhtenä aiheena oli isännöintialan liikevoittoprosentin nostaminen ”oikeasti kannattavalle tasolle”.

Ilmeisesti hinnoista päästinkin sopuun: KKV:n tutkimuksen perusteella alan kannattavuus parani kaikilla mittareilla vuosina 2015–2018.

Hintayhteistyö on laissa kiellettyä. Kilpailijat ja toimialayhdistykset eivät saa pyrkiä vaikuttamaan toimialan hintatasoon. Kauppakin on jo oppinut pelkäämään kaikenlaista hintasignalointia.

Kansantaloudelle kartelli aiheuttaa hyvinvointitappioita. Resurssit eivät kohdennu oikein, kun pelurit pelaavat ja sopivat reilun kilpailun ohittavista säännöistä.

Hinnoista sopiminen on kartelli, ja kartellin korottamista maksuista laskun maksoivat tässä isännöinti­yhtiöiden asiakkaat, taloyhtiöt ja niiden asukkaat. Erittäin suuri joukko suomalaisia. Yli­suuret isännöintipalkkiot ovat myös pois jostain muusta – kulutuksesta tai vaikkapa taloyhtiön korjaus­investoinnista.

KKV esittää markkinatuomioistuimelle, että kartelliin osallistuneille yrityksille sekä Isännöintiliitolle määrätään yhteensä 22 miljoonan euron seuraamusmaksu.

Isännöintiliitto hallituksineen kokoontui siis Roomassa kartellipöytäänsä. Twitter-naljailussa mahdollisina kartellikokoontumispaikkoina esitettiin Rooman ohella seuraavat: Levin kelokämppä (Kittilän laki), eduskunnan valiokuntien tilat (kummi­setänä tai -tätinä jokaisesta puolueesta vähintään yksi edustaja), Käpylän Park-hotellin sauna (vertaa johtaja Paukku), Hakaniemi, Turun Toriparkki, Tampere, ABC-asemat (on kuin tehty sopimuksia varten), Panama ja Eteläranta 10. Maininnan ansaitsivat myös Ala-Tikkurilan Shell ja ”mattolaiturilla kuiskaten iltahämärissä...”.

Ylisuuret isännöintipalkkiot ovat pois jostain muusta.

Lue lisää

KKV: Veikkauksen edunsaajien rahoitus tulisi siirtää valtion budjettiin

Kilpailu- ja kuluttajavirasto paljasti hintakartellin isännöintialalla – vaatii yhteensä 22 miljoonan seuraamusmaksuja

KKV käräyttää keskiviikkona merkittävän hintakartellin – seuraamusmaksuja tulossa

Estääkö häveliäisyys, julkisuuden pelko ja naapurikontrolli yritystä hakemasta valtiolta kustannustukea?