Kolumni

Aiempi menestys ei takaa onnistumista

Koronaviruksen leviäminen Kiinasta Eurooppaan ja lopulta Suomeen muutti taloudellisen tilanteen vuosi sitten nopeasti ja merkittävästi huonommaksi. Suomen talous on kuitenkin selvinnyt viruksen aiheuttamasta sokista kansainvälisesti verrattuna hyvin.

Suomen bkt:n arvioidaan yleisesti supistuneen viime vuonna noin kolme prosenttia. Se on yksi länsimaiden pienimpiä pudotuksia.

Matala väestöntiheys on tarjonnut suotuisan ympäristön hillitä viruksen leviämistä, ja palvelusektorin pieni osuus kokonaistuotannosta on osaltaan rajoittanut kokonaistaloudellisia vahinkoja.

Onnistumisen taustalla on kuitenkin myös valittu koronastrategia ja se, että kansalaiset ovat noudattaneet rajoituksia pääosin kurinalaisesti.

Lisäksi elvytyksen painopiste on ollut julkisen sektorin toimenpiteissä yksityisen kulutuksen tukemisen sijaan. Se on osoittautunut onnistuneeksi valinnaksi koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin hoidossa.

Yksityistä kulutusta säätelee nykyisessä tilanteessa ennen kaikkea viruksen aikaansaama pelko, joten kulutusmahdollisuuksien turvaaminen ei elvytä taloutta normaalin taantuman tavoin.

Koronaviruksen aiheuttama terveyskriisi on kaikkea muuta kuin ohi. Viruksen entistä tehokkaammin leviävät muunnokset uhkaavat aiheuttaa merkittävän takaiskun seuraavien viikkojen ja kuukausien kuluessa.

Tilanne on hyvin erilainen maan eri osissa. Pääkaupunkiseudulla ainoastaan aikuisväestön päivittäisten kontaktien nopea ja merkittävä vähentäminen voi enää katkaista alati pahenevan tilanteen.

Kuten aiemminkin terveyskriisin pahentuminen vetää perässään myös talouskehityksen. Kevät tuo mukanaan viruksen leviämistä rajoittavan suotuisan kausivaihtelun, ja perusterveen työikäisen väestön rokottaminen kesälomien jälkeen aloittaa paluun normaaliin elämänmenoon.

Mikäli tilannetta ei saada pikaisesti kontrolliin, talous ehtii sakata pahasti ennen paluuta normaaliin. Taloudellisen kriisin ehkäisyssä viruksen leviämisen torjunta onkin ensisijaista, mutta myös poikkeuksellista julkista tukea sekä ihmisille että yrityksille pitää jatkaa kevään lisäbudjeteissa. Vain tällä tavoin toimimalla voidaan turvata talouden mahdollisimman vakaa kehitys myös jatkossa.

Kirjoittaja on Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja.

Mikäli tilannetta ei saada pikaisesti kontrolliin, talous ehtii sakata pahasti ennen paluuta normaaliin.

Lue lisää

Ministeri Kiuru: On vain päivien kysymys, että THL esittää koronastrategiassa siirtymistä tasolle kaksi – myös peruskoulun yläluokat voivat siirtyä etäopetukseen

Pääministeri arvioi hallituksen olleen liikkeellä oikea-aikaisesti koronapandemian alkuvaiheissa

MTK vaatii hallitukselta nuorisoseteliä korvaamaan osan nuoren työntekijän palkkakustannuksista – maaseudulta löytyy suuri määrä kesätyöpaikkoja

Koronatunnelin päässä kajastava valo luo toivoa