Kolumni

Onnen sävel päivänsankarille – Oletko kuullut tämän tutun laulun pidemmän version?

Ikivihreissä Riku-Matti Akkanen paljastaa maailmankuulun laulun alkuperäisen teeman.

Paljon onnea vaan

Paljon onnea vaan

Paljon onnea ...

Paljon onnea vaan

Paljon onnea vaan -sävelmää lauletaan tänäänkin lukuisille syntymäpäiväänsä viettäville. Synttärien ikivihreäksi laulua ei tosin ollut alkujaan tarkoitettu, sillä Patty ja Mildred J. Hillin 1800-luvun puolivälissä tekemä sävelmä syntyi nimellä Good morning song. Amerikkalaisten opettajasisarusten oppilaat ihastuivat lauluun. Hyvän huomenen toivotukset vaihtuivat syntymäpäiväonnitteluihin – Happy Birthday to You.

Näillä sanoilla myös Marilyn Monroe esitti sen USA:n presidentille John F. Kennedylle tämän 45-vuotispäivänä vuonna 1962.

Vaikka kyseessä on tunnetuin englanninkielinen laulu maailmassa, sen sanoittajasta ei ole täyttä varmuutta.

Lauluun liittyykin kiemurainen oikeusjuttu, jonka käsittely loppui Yhdysvalloissa vasta jokin aika sitten.

Joukko muusikoita ja elokuvantekijöitä peräsi miljoonien dollarien palautuksia maksuista, joita Warner Chappell -yhtiö oli kerännyt Happy Birthdayn käyttämisestä.

Oikeuden päätöksellä yhtiö menetti laulun tekijänoikeudet vuoden 2017 alussa, joten kappaleen voi levyttää kuka tahansa ilman pelkoa käräjäistunnoista.

Lyhyen ytimekkään suomenkielisen tekstin onnittelulauluun kirjoitti Sauvo Puhtila (1928–2014) eli tuttavallisemmin Saukki. Hänen tekstinsä on yksisäkeistöinen, mutta laulusta löytyy pari muutakin suomennosta.

Sekä Hilkka Norkamon että Erkki Ainamon versioissa on kummassakin kolme säkeistöä. Ensin mainittu on nimeltään Olkoon onneksi ja jälkimmäinen Onneksi olkoon, joten vaihtelua onnittelulauluihin löytyy.

Onnea on toivotettu myös suomirockin klassikoissa. Niihin lukeutuu Sig-yhtyeen hitti Hyvää syntymäpäivää, joka pysyi Suomen hittilistalla pari kuukautta alkuvuodesta 1986.

Junttidiskon kuningas Frederik hehkutti puolestaan pyöreitä vuosia kappaleessaan Kolmekymppinen muutamaa vuotta aiemmin.

Juha Vainio omisti teemalle kokonaisen albumin nimeltä Viiskymppisen viisut. Se julkaistiin Junnun poismenon jälkeen vuonna 1991.

Kirjoittaja on Osuustoiminta-lehden toimituspäällikkö.

Lue lisää

Beatles taipui humpaksi – vastoin yleistä luuloa Humppa-Veikkojen versio ei ollut varsinainen parodia

"Kun syyskuu tullut on, soi laulu tää" – muistatko, mistä iskelmästä on kyse?

”Tiesin jo kahden vanhana, että minusta tulee laulaja” – Katson sineen taivaan on 75-vuotta täyttäneen Katri Helenan ikivihreä

Ikivihreät: Kaltereiden takaa – katson hetken muiston helminauhaa