Kolumni

Onko paikallinen sopiminen myytti myös työn tuottavuuden kannalta?

Tuottavuuskasvu on jumiutunut puolen prosentin vuositasolle finanssikriisistä lähtien.

Tuottavuus, työllisyys, hyvinvointi.

Talouspolitiikassa työn tuottavuuteen vaikuttaminen tulee ensin. Siitä seuraa työllisyyttä, hyvinvointia, ostovoimaa, kulutustakin. Toisille kulutus on kirosana, tarpeellista se kuitenkin on. Vaihdantaa, joka pitää Suomen talouden pyörät nytkin pääosin liikkeellä.

Ongelma yhtälössä on se, että Suomen tuottavuuden kasvu on jumiutunut puolen prosentin vuositasolle finanssikriisistä lähtien.

Tuottavuus on taloustieteessä tuotannon tehokkuuden mitta. Tuottavuus kasvaa, kun tuotannossa saadaan enemmän aikaan vähemmällä.

Korona-aika on tuottanut oman mausteensa suomalaisyritysten tuottavuuteen.

Myös heikosti tuottaneet kotimaiset elintarvikealan yritykset ovat saaneet potkua tuottavuuskehitykseensä, kun on pitänyt keskittyä olennaiseen, yksinkertaistaa tuotantoa. Tehdä sitä, mikä kannattaa.

Suomessa tuottavuuden parantamista tutkittiin aikoinaan ensimmäiseksi maataloudessa. Työn, maan muokkaamisen, ja lannoitteiden vaikutus tuotokseen oli tarkasti mitattavissa.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on neuvonut käyttämään EU:n luvassa olevaa elpymisrahaa hankkeisiin, jotka tukevat innovaatiotoimintaa Suomessa. Näin annettaisiin mahdollisuus myös tuottavuuden kasvattamiseen.

Myös palkat kehittyvät tuottavuuden mukaisesti.

Millä pystyy vaikuttamaan tuottavuuteen? Teollisuuden Palkansaajat ampui viime viikolla esittämässään julkaisussa alas myyttejä, jotka liittyvät paikallisen sopimisen vaikutuksiin – myös työn tuottavuuteen.

Tutkijoiden analyysin perusteella paikallisen sopimisen vaikutuksilta puuttuu tieteellinen näyttö tuottavuuteen ja työllisyyteenkin.

Todistusaineistoa on aika vähän, jotain kuitenkin.

Työnantajapuoli ajaa hajautetumpaa sopimista työmarkkinoille. Kai Metsäteollisuuden yrityksissä pitäisi jatkossa sitten näkyä kehitystä myös tuottavuudessa?

Vaivaa nähdään, kun alan yrityksissä syksyllä neuvotellaan noin sadasta työehtosopimuksesta yhden sijaan.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Loma – ihmisen parasta aikaa

Suomen Pankin Olli Rehn: "Tuottavuuskehitys sanelee myös palkat"

Teknologiateollisuus siirtää vastuun työehtosopimuksista uuteen työnantajayhdistykseen

Paikallinen sopiminen saatava maaliin