Kolumni

Kuppilat kuntoon Arkadianmäellä!

Hallituksen tiedotuskontrollista riippumaton ja kriittinen media ei saisi olla pelkkää rekvisiittaa Säätytalon portailla, kirjoittaa Pekka Ervasti.

Onko surullisempaa näkyä kuin autio kuppila? Eduskunnan kuppila.

Siellä, missä kansakunnan valitut rupattelivat kahvikupposen ääressä päivänpolttavista, vallitsee nyt haudan hiljaisuus. Pöydät, joissa toimittajat tungeksivat edustajien seassa korvat höröllä uutisia metsästämässä, ovat nyt tyhjiä – tuolitkin on viety pois.

Kuppilan seinustan pylväsrivin takaa ei enää ilmesty maireailmeinen politrukki, joka nykäisee sopulia hihasta ja supattaa korvaan päivän poliittisen juorun.

Jokainen toimittaja tietää, että kaikista lähteistä ei kumpua puhdasta vettä, mutta nyt näyttää siltä, että korona on kuivannut Arkadianmäen hetteet kokonaan.

Tämä on suuri ammatillinen vastoinkäyminen sellaiselle median edustajalle, joka on tottunut poimimaan osan tiedoistaan livenä suoraan poliittisen eläimen suusta. Skuupit eivät Teamsissa lennä.

Nyt media on entistä enemmän erilaisten, virallisten ja puolivirallisten tiedotustilaisuuksien varassa. Poliitikot voivat niiden avulla manipuloida julkisuuttaan ja tiedonvälitystä paljon helpommin kuin ennen koronaa.

Koska toimittajan ammatissa laiskuus on hyve, on suuri vaara, että media sopeutuu tilanteeseen liian helposti. Mikrofonin ojentaminen puhuvan pään suuntaan ei ole erityisen vaativa journalistinen toimenpide. Informaatio, jonka hankkiminen ennen onnistui puolen tunnin kierroksella eduskunnan käytävillä, vaatii nyt paljon enemmän aikaa ja vaivaa.

Kun toimituksia on viime vuosina supistettu ja jäljelle jäänyt toimittajakunta roiskii sisältöä reaaliajassa nettiin, radioon ja telkkariin – usein yhtä aikaa ja entistä tiukemmilla toimitusajoilla – lopputulos ei aina yllä aivan Pulitzer-tasolle.

Kun eletään poikkeusoloissa, oikean tiedon tarve on sekin poikkeuksellisen suurta. Ongelma ei tietenkään korjaudu tiedotuksen keskittämisellä hallituksen käsiin. Demokratian pitäisi yrittää olla demokratia myös sulkutilassa. Hallituksen tiedotuskontrollista riippumaton ja kriittinen media ei saisi olla pelkkää rekvisiittaa Säätytalon portailla.

Ulkomaiset kollegat ovat aina eduskunnassa vieraillessaan kadehtineet suomalaisen median mahdollisuutta lähestyä johtavia poliitikkoja suoraan, ilman välikäsiä. Sellaiseen ylellisyyteen on harvassa parlamentissa mahdollisuutta.

Toivottavasti vanhat, avoimet käytännöt palaavat Arkadianmäelle ja valtioneuvostoon, kunhan poikkeusjärjestelyjä jossakin vaiheessa pystytään purkamaan. Eduskunnan kuppila on vapaan tiedonvälityksen saavutettu etu, josta ei pidä luopua.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Lue lisää

Eduskunnan istuntosalista löytyy kaksi sataa puppusanageneraattoria

Jos joku puhuu tyhmiä tai rötöstelee rankasti, äänestäjät yleensä reagoivat

Hoidetaanko Suomen metsiä järkiperäisesti?

Vauvauutisia eduskunnasta