Kolumni

Kaupasta tulee ostettua samat leivät ja boltsit

Yhden hengen taloudessa on ostettava hyvin maltillisesti ja laskettava, että kaikki tulee varmasti syödyksi ilman paisumisen vaaraa.

Korona-aika on tunnetusti lisännyt ateriointia kotona. Ainakin kaltaisillani konttorirotilla, jotka reilu vuosi sitten nauttivat liki kaikki arkilounaansa ravintoloissa. Lounastunnin aluksi aina väännettiin, maistuuko sushi vaiko pottumuusi.

Nyt liki vuoden syötyäni omia pöperöitäni alkaa hieman kyllästyttää. Vaikka netti on reseptejä pullollaan ja hypermarketit tursuavat tarjontaa, tulee kaupasta silti ostettua liki samat tuotteet. Ihan kuin hyllyissä lukisi, että "saat ottaa vain tästä" ja jalat kulkisivat magneettikiskoilla.

Ostoskorini sisältö koostuu useimmiten näistä: raejuustoa, laihdutusfetaa, proteiinisuklaavanukkaita, porkkanoita ja muita kasviksia, hedelmiä, kotimaista kaurajuomaa, kananmunia, ruis- tai kauraleipää, hummusta ja perusjuustoa.

Viime aikoina olen sarjasyönyt pinaattilettuja ja maksalaatikkoa puolukkahillolla. Kenties raudanpuutos. Viime keväänä söin kauraboltseja ja kaaliraastetta kyllästymiseen asti. Ohitettu on myös punajuuri-aurajuustokeitto -vaihe.

Kassalla tulee vakoiltua muiden ostoksia ja ihmeteltyä, kävivätkö he salaa jossain toisessa kaupassa vai mistä tuommoistakin leipää löytyi.

Toisaalta kun ostaa aina samat tylsähköt ruuat, ei tule ahmittua mielitekoja. Eivät leivät päällisineen saa olla liian hyviä. Mitä työstäkään tulisi, jos pöydällä tuoksuisi uunituore, rapeakuorinen sekaleipä ja jääkaapissa viekoittelisi puolivaluva valkohomejuusto?

Yhden hengen taloudessa on ostettava hyvin maltillisesti ja laskettava, että kaikki tulee varmasti syödyksi ilman paisumisen vaaraa.

Niksipirkkailija tekisi valmiita annoksia pakkaseen, mutta jostain syystä ruokien sulattelu pakasterasioista ei ole koskaan houkuttanut. Välillä lokeroista kaivelee ihmeteltäväksi jotain epämääräistä mössöä tai toissavuotisia laskiaispullia ja pohtii, säilyttäisikö niitä vielä vuoden. Ostin jo hilloa, mutta onneksi sekin säilyy.

Kirjoittaja on MT:n ympäristötoimittaja.

Lue lisää

Paprikadipin viisi elämää

Kärsivällisyys on koetuksella, kun lapsi opettelee nauttimaan erilaisista ruuista

Hellan kulmalla: Näillä neljällä ainesosalla syntyy täydellinen salaattikastike

Hellan kulmalla: Anna lohen lojua