Kolumni

Jonoa EU:n elvytysrahastolla

Periaatteessa elvytysrahaa on jaossa vähän kaikkeen. Helpompaa olisikin rajata pois kohteet, joihin tukirahaa ei voi hakea.

EU laati merkittävän paketin talouden tukemiseksi vastauksena koronakriisiin. EU:n Next Generation -elpymisväline sisältää yhteensä 750 miljardia euroa rahoitusta. Avustuksista Suomen osuus on noin 2,7 miljardia euroa.

Elpymisvälineen sääntöjen mukaan avustusrahaa voi saada uudistus- ja investointihankkeisiin.

Elvyttää ja uudistua. Nämä kaksi tavoitetta tässä tasapainoilevat. Jono on jo syntynyt, vaikka euroakaan ei vielä ole osoitettu kohteisiin.

Espanjan hallitus julkisti viime viikolla viiden miljardin euron hankkeen, jonka tavoite on luoda maahan oma sähköautojen akkuteollisuus. Raha tulee EU:n elvytysrahastoista. Espanjan oma Mika Lintilä, kauppa- ja teollisuusministeri Reyes Maroton mukaan hankkeen julkinen rahoitusosuus voi olla yli miljardi euroa (Kauppalehti 9.3.).

Vihreän siirtymän toteuttamisella voi olla monet tulkinnat – onhan akussakin kaksi napaa!

Vertailun vuoksi: Valmet Automotive investoi akkutehtaisiinsa Uudessakaupungissa ja Salossa parhaillaan yksityisen rahoituksen ehdoin.

Pellervon taloustutkimus PTT tutki tuoreessa raportissaan aluetalouden ja vihreän siirtymän elpymisinstrumentteja vaikutuksineen.

Erityishuomiota PTT kiinnitti puurakentamiseen, biotalouteen ja bioenergiaan. Tarkastelussa oli myös elvytyksen aluetaloudellinen puoli ja vaikutukset, etenkin infrastruktuuri-investoinneissa.

Avustusta voi saada uudistus- ja investointihankkeisiin. Niiden tulee vastata eurooppalaisen ohjausjakson vuoden 2020 maakohtaisiin suosituksiin. Suomen suosituksissa painotetaan työllisyystoimenpiteitä ja aktiivista työvoimapolitiikkaa, investointeja vihreään siirtymään ja digitaaliseen muutokseen, puhtaaseen ja tehokkaaseen energian tuotantoon ja käyttöön, kestävään ja tehokkaaseen infrastruktuuriin, sekä tutkimukseen ja innovointiin.

Periaatteessa siis vähän kaikkeen. Helpompaa olisikin rajata pois kohteet, joihin tukirahaa ei voi hakea.

Rahoitus on väliaikaista. Suomikin maksaa elvytyslainan vuosikymmenten mittaan takaisin.

Huonot tai tehottomat investointihankkeet eivät ole välttämättä kannattavia edes nollakoroilla.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

PTT: Maakunnissa omakotitalot alennusmyynnissä jo vuosikymmenen

PTT yllättäen hieman optimistisena: "Taloudessa näkyy myös suotuisia merkkejä"

Metsäsektori selviää koronakriisistä monia aloja paremmin – sahateollisuus ja pienyritykset kärsivät eniten, PTT ennustaa

PTT selvitti maaseudun työvoimapulaa: Ratkaisun avaimet ovat maahanmuutto, työvoimapalveluiden kehittäminen ja yritysten yhteistyö