Kolumni

Kyllä kansa tietää, mikä äidin pikkupojassa vetää...

Tapani Kansan Äidin pikkupojasta tuli hitti siitä huolimatta, ettei se tuonut Syksyn Sävelen voittoa, kirjoittaa Riku-Matti Akkanen.

Äidin pikkupoika menee muille maille.

Äidin pikkupoika jää nyt lämpöäs vaille…

Äidin pikkupoika menee vaikka ulkomaille.

Äidin pikkupoika on Tapani Kansan (1949–) ikivihreä, jonka hän esitti ensimmäisen kerran MTV:n Syksyn Sävel -kilpailussa vuonna 1977. Laulajan itsensä sanoittama kappale julkaistiin myös Kansan 1978 ilmestyneellä studioalbumilla Rokkivaari Hotanen.

Materiaali oli kuuntelijoiden mieleen, sillä se myi jo julkaisuvuonna kultaa eli 25 000 kappaletta. Kansa nautti tuolloin muutoinkin menestyksestä. Hänet valittiin ylivoimaisesti kotimaiseksi mieslaulajaksi jättäen taakseen esimerkiksi Dannyn.

Hitti Äidin pikkupojasta tuli siitä huolimatta, ettei se tuonut Kansalle Syksyn Sävelen voittoa. Hän nimittäin pääsi loppukilpailuun ennakkosuosikkina. Edellisvuoden kisassa Kansan tulkitsema R-A-K-A-S oli karsiutunut täpärästi finaalista.

Tällä kertaa meni paremmin, vaikka ruotsalaisen Martti Mikael Mårtensin säveltämä menopala sijoittuikin vasta neljänneksi. Hieman myöhemmin laulu oli kuitenkin jo Suomen neljänneksi myydyin ja jukeboksien kuunnelluin single.

Kun kerran pilasit jo ilmaston,

etsi vaan se toinen mies.

Kenties tunnetuimman lainaversion Kansan kestosuosikista levytti Jean S. -yhtye vuonna 1999. Pojat on tyttöjä -albumi sisälsi lisäksi koko joukon uusia tulkintoja myös muista Finnhits-klassikoista.

Yhtyeen solistilta Antti Paavilaiselta kysyttiin vuonna 2017, mikä biisi saa hänet syttymään. ”Kyllä se on Äidin pikkupoika. Olimme vähän yli 20-vuotiaita, kun aloimme vetää sitä, ja se tuntuu omalta vielä 25 vuoden jälkeen.”

Niin, elämä on kovaa.

Toiset laulaa, toiset sovaa.

Kotkassa varttunut Tapani Kansa alkoi laulaa jo pikkupoikana. Italialaisia tenoreita ihaillut kultakurkku pääsi lauluopintoihin Kotkan musiikkiopistoon 1960-luvun puolivälissä. Miehen levytysura käynnistyi paria vuotta myöhemmin.

Läpimurtonsa Kansa teki vuonna 1968 käännöskappaleella Delilah. Monipuolisen artistin uudempia hittejä on Sting-käännös Kultaniityt.

Kirjoittaja on Osuustoiminta-lehden toimituspäällikkö.

Lue muita Ikivihreät palstan helmiä

Lue lisää

Beatles taipui humpaksi – vastoin yleistä luuloa Humppa-Veikkojen versio ei ollut varsinainen parodia

"Kun syyskuu tullut on, soi laulu tää" – muistatko, mistä iskelmästä on kyse?

”Tiesin jo kahden vanhana, että minusta tulee laulaja” – Katson sineen taivaan on 75-vuotta täyttäneen Katri Helenan ikivihreä

Ikivihreät: Kaltereiden takaa – katson hetken muiston helminauhaa