EU:n pankkien ja rahoituslaitosten sääntely tuntuu kaukaiselta asialta. Läheltä katsottuna se voi näyttäytyä kuitenkin aivan kafkamaisena. Yhdet ja samat säännöt eivät vaan toimi, vaikka niiden avulla valvonta olisikin yksinkertaista.
Vakavaraisinkin henki- ja eläkevakuutusyhtiö voi olla pakotettu myymään kannattavimmat sijoituksensa ja panemaan rahat kiinni nollakorkoisiin valtionlainoihin. Näin vaatii EU vakavaraisuussääntöineen.
Suursijoituksen vuosia sitten tehnyt Sampo on luopumassa Nordea-omistuksestaan, koska pankkien Euroopan laajuinen sääntely on vienyt Pohjoismaiden suurimman pankin kannattavuuden.
Pankeissa on estämässä rahanpesua, penkomassa poliittisesti vaikutusvaltaisia asiakkaita ja kyselemässä rahalähteiden perään noin 1 500 kuukausipalkkaista compliance-työntekijää. Nordea ei ole poikkeus.
Unionin rahoitusvalvonta on säädetty heikoimpia Etelä-Euroopan pankkeja ajatellen veronmaksajien turvaksi vastaisen finanssikriisin varalle. Sen ovat saaneet tuta myös vakavaraiset suomalaispankit.
Ei ole kauankaan, kun pääsin tarkkailemaan edustajiston jäsenenä sisältä päin maan vakavaraisimman henki- ja eläkevakuutusyhtiön, Suomi-yhtiön, alasajoa. Keskinäinen, asiakkaidensa omistama yhtiö oli päätetty ajaa alas ja jakaa edellisten sukupolvien keräämä varallisuus yhtiön viimeiselle asiakasjoukolle.
Suomi lukeutui maan suurimpiin sijoittajiin 4,7 miljardin euron sijoituskannallaan. Kun EU-sääntelyjärjestelmä tuli voimaan vuoden 2016 alusta, Suomi oli pakotettu myymään esimerkiksi omistamansa 15 prosentin potin vuokra-asuntosijoitusyhtiö Satosta – kiinteistösijoitusyhtiölle Ruotsiin. Noteeraamattomat osakkeet edellyttävät riskipitoisempina suojakseen enemmän vakuutusyhtiön omia varoja.
Yli 13 prosentin vuotuinen tuotto oli vaihdettava nollakorkoisiin valtionlainoihin. Yhtiön silloinen sijoitusjohtaja oli kuin maansa myynyt.
Rahoitusvakautta EU:n puolesta Suomessa vaalii Finanssivalvonta (Fiva). Tiukka viranomainen valvoo ja noudattaa EU-sääntelyä pilkuntarkasti.
Olen vieraillut Fivalla sekä toimittajana että valvottavana.
Snellmaninkadulla, neljän lukitun oven takana, maan alla ikkunattomassa bunkkerissa tarjolla ei ole voileipiä eikä viinereitä.
"Unionin rahoitusvalvonta on säädetty heikoimpia Etelä-Euroopan pankkeja ajatellen veronmaksajien turvaksi."