Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kolumni

Pilaavatko gallupit vaalien jännityksen?

Ihmisillä on sisäsyntyinen tarve ennustaa tulevaa, olivatpa kyseessä luonnonilmiöt tai yhteiskunnan ja talouden kehityskulut, Juho Rahkonen pohtii kolumnissaan.

Moni on kysynyt, miksi ennen vaaleja tehdään gallupeja eli mielipidekyselyitä – vaaleissahan tulos kuitenkin nähdään.

Se on vähän sama kuin kysyisi, miksi tehdään sääennusteita – säänhän huomaa heti, kun astuu ovesta ulos.

Ihmisillä on sisäsyntyinen tarve ennustaa tulevaa, olivatpa kyseessä luonnonilmiöt tai yhteiskunnan ja talouden kehityskulut. Näin varaudutaan mahdollisiin muutoksiin silloin, kun niihin on vielä mahdollista vaikuttaa tai ainakin sopeutua.

Mutta gallupithan pilaavat vaaleista jännityksen ja manipuloivat äänestäjiä, vai kuinka?

En sanoisi niinkään. Esimerkiksi viime vaaleissa keväällä 2019 jännitettiin aivan ääntenlaskun loppuun asti, mikä kolmesta gallupien kärjessä olleesta puolueesta nousisi suurimmaksi. Voiton vei äärimmäisen täpärällä tuloksella Sdp. Se kyllä oli gallupien ennakoima lopputulos, mutta perussuomalaiset ja kokoomus melkein menivät loppumetreillä ohi.

Viimeistenkin gallupien ja vaalipäivän väliin jää vielä kosolti aikaa kampanjointiin ja epävarmojen äänestäjien taivutteluun. Kyselytutkimukset ovat vain yksi informaation lähde monien muiden joukossa. Puolueiden näkökulmasta vaaligallupit on tehty voitettaviksi.

Hyvät kannatuslukemat voivat auttaa puoluetta ehdokashankinnassa, ja mahdollisesti osa äänestäjistäkin innostuu hyppäämään voittajan vankkureihin. Kuitenkin puolueen kannatuksen pitää ensin nousta, jotta gallupit voivat kertoa kannatuksen noususta. Mielipidetutkimuksen tulos tuskin voi olla puolueen tai ehdokkaan kannatuksen alkuperäinen syy.

Mielipidetutkimusten tekeminen ja julkaiseminen on osa sananvapautta. Kyllähän ihmisiltä saa kysyä asioita, ja ihminen voi vastata kysymyksiin, jos haluaa. Me tutkimusten tekijät tietysti toivomme, että mahdollisimman moni käyttää ääntään ja ottaa kantaa vastaamalla kyselyihin.

Gallupien merkitys on ennen kaikkea siinä, että ne tuovat yleisen mielipiteen näkyväksi myös vaalien välillä. Vaalit taas tarjoavat oivan tilaisuuden kalibroida tutkimusmenetelmiä: jos viimeisimmät kyselyt menevät lähelle vaalitulosta, voidaan olettaa kyselyiden edustavan kansan mielipidettä myös muissa aiheissa.

Kirjoittaja on perheenisä, Taloustutkimus Oy:n tutkimusjohtaja ja luontokuvaaja Nurmijärveltä. Hän tarkkailee joka toinen viikko palstalla suomalaista yhteiskuntaa.

Hyvät kannatuslukemat voivat auttaa puoluetta ehdokashankinnassa, ja mahdollisesti osa äänestäjistäkin innostuu hyppäämään voittajan vankkureihin.

Lue lisää

Väestömaantiede on ylivoimaisesti tärkein syy Suomen verrattain alhaisiin koronatartuntamääriin: Meillä väki on hajautuneempaa kuin useimmissa muissa maissa

Korona raivasi tieltä syitä lykätä lasten hankkimista, mutta vauvabuumista ei ihan vielä kannata puhua

Kunnon ruoka lihottaa – "Varsinkin itäsuomalaisissa on geneettistä perimää, joka on jäänne muinaisilta katovuosilta"

Vastustan ihmisarvoa ja suvaitsevaisuutta