Kolumni

Eduskunta ei voi lyödä Ano Turtiaista edes höyhenellä – vapaalla ajallaan kansanedustaja voi lorotella miten pöljiä tahansa

Ano Turtiaisella on oma tapansa pitää kannattajat kuumina ja vastustajat tulikuumina, kirjoitta Pekka Ervasti.

Kansakunta voi taas rauhoittua ahdistumaan koronasta, kun titaanien taisto Arkadianmäellä on ohitse.

Puhemiesneuvoston ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien kerätessä romujaan taistelukentältä heidän vastustajansa, kansanedustaja Ano Turtiainen, on jo poistunut voittajana punttisalin suuntaan. Treeniä pukkaa, sillä uusia mittelöitä on varmasti edessä.

Tilanne alkoi uhkaavasti kiristyä, kun Turtiainen lasautti some-avaruuteen tollon tviitin. Tämä ei ollut sinänsä yllättävää, sillä kaikkien Kaakkois-Suomen vaalipiirin persoonallisuusminimalistien edusmies on örveltänyt Twitterissä ennenkin. Se on hänen tapansa pitää kannattajat kuumina ja vastustajat tulikuumina.

Tällä kertaa tviitissä käytettiin kuitenkin ilmaisua, jota puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) johtamassa parlamentin johtokollegiossa pidettiin uhkaavana. Ei ole satavarmaa, että maskipakkoa vastustavaa tviittiä olisi pidetty uhkauksena, jos asiaa olisi oikein juristien kanssa prosessoitu käräjäoikeudessa, mutta eduskunnan sotamiesneuvostolla on nykyisin käytössä niin sanottu kohotettu lähtönopeus, mitä tulee some-päästöihin.

Taustalla on Vehviläisen oma tviitti, jonka mukaan ”kovista ja uhkaavista sanoista voi olla lyhyt matka uhkaaviin ja koviin tekoihin”.

Vehviläinen saattaa olla asiassa kokemusasiantuntija. Opiskelijapoliitikkona hänen muistellaan osallistuneen mielenosoitukseen, jossa tärkeitä yhteiskunnallisia toimihenkilöitä kuljettanutta bussia tulitettiin tomaateilla. Vaikka tomaatit ovat pehmeitä, nykyisin niiden heittelyä pidettäisiin mitä todennäköisimmin kovana tekona.

Oman tviittinsä jälkeen Vehviläiselle ei oikeastaan ollut muuta mahdollisuutta kuin koota eduskunnan edistykselliset ja huolestuneet voimat yhteen miettimään, mitä Turtiaiselle pitäisi tehdä. Tuttu tilanne missä tahansa päiväkodissa, jossa janipetteri on taas puhunut rumia.

Koska elämme demokratiassa, myös Turtiaisen annettiin osallistua itseään koskevan asian käsittelyyn – tosin kirjallisesti. Turtiaisen vastine ei ollut paljon normitviittiä pitempi, ja sen keskeisen sisällön voi referoida nostamalla pystyyn keskisormen.

Lopputulemaksi jäi, että Arkadianmäen arsenaalista ei löytynyt edes höyhentä, jolla Turtiaista olisi voinut lyödä. Vapaan kansan vapaa kansanedustaja voi vapaalla ajallaan lorotella miten pöljiä tahansa. Tämä on vapaa tulkinta varapuhemies Juho Eerolan (ps.) päätösselostuksesta.

Eerolakin on jonkin sortin kokemusasiantuntija, päihdehuuruisen, pikkupornahtavan rock-videon aikanaan tuottanut Suomen kansan edustaja.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Lue lisää

Riikka Purra kertoo huomenna perussuomalaisten puoluekokouksen ehdokkuuksista

Oikeustieteilijät erimielisiä sote-lain kirjoitusvirheen korjaamisesta – eduskunnan puhemies Vehviläinen esittää, että STM korjaa virheen

VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari: Kansliatoimikunta ei ole tuonut esille selkeitä juridisia perusteita irtisanomiselle

Puhemies Vehviläinen: Sote-uudistuksen käsittely etenee, vaaditut muutokset on tehty