Kolumni

Viljelijät, panitteko merkille: Koronasta huolimatta jokainen viljelijätukien euro on maksettu ajallaan

Viisi vuotta sitten viljelijöiden traktorimarssi vyöryi Helsinkiin. Mielenosoittajat vaativat Maaseutuvirastoa tilille tukien myöhästymisen takia. Nyt olisi oikea hetki kiittää ihmisiä, jotka rakensivat tukimaksatukset turvanneen järjestelmän.

Jos koronapandemia olisi iskenyt tasan kymmenen vuotta aiemmin, maataloustukihallinto olisi ollut vaikeuksissa. Edessä olisi ollut ensin päätukihaku ja pari kuukautta myöhemmin olisi palautettu kuntaan paperisia kylvöalamuutosilmoituksia.

Viljelijät olisivat jonottaneet turvaetäisyyksien venyttämissä jonoissa pitkin virastojen käytäviä, parkkipaikkoja ja kadunvarsia paperinivaskat kourassaan.

Tartuntariskit olisivat olleet ilmeisiä. Varsinkin tukihakemusten tietoja vastaan ottavat maaseututoimistojen virkamiehet olisivat olleet suorastaan tulilinjalla. Paperilomakkeella tehdyt hakemukset täytyy tallentaa hallinnon järjestelmiin, joten jokainen sairastunut virkamies olisi osaltaan pahentanut ruuhkaa hakemusten käsittelyssä. Tuet olisi maksettu ties koska.

Jokainen hakemustaan palauttanut viljelijäkin olisi ottanut riskin: kuka tekee kylvöt tai hoitaa eläimet, jos matkaan olisi jonosta tarttunut virus.

Viime keväänä tällaisia asioita ei tarvinnut edes pohtia. Yli 95 prosenttia viljelijöistä teki tukihakemuksensa sähköisesti jo ennen koronaa. Jonot ja ihmislaumat eivät vallanneet virastoja ja niiden edustoja.

Virastoissa ei levinnyt hakemusten käsittelijöitä rivistä kaatanutta epidemiaa. Viljelijöitäkään ei maannut joukoittain sairasvuoteissa.

Lopputulos oli niin ilmeinen, että sitä ei välttämättä tule edes ajatelleeksi: jokainen tukieuro on maksettu ajallaan.

Tasan viisi vuotta sitten viljelijöiden traktorimarssi vyöryi Helsinkiin ja mielenosoittajat vaativat tukihallintoa vastuuseen myöhästyneistä tuista.

Jo seuraavassa päätukihaussa eli keväällä 2016 haetut viljelijätuet maksettiin täysin aikataulussa. Näin on ollut poikkeuksetta siitä lähtien.

Ongelmia ei ole ollut myöskään tukihaussa eikä Vipu-palvelussa. Vuonna 2016 valmistunut järjestelmä on vuosi vuodelta päivittynyt uusilla ominaisuuksilla ja sen käytettävyys on samalla parantunut entisestään.

Moni maaseudun puolustajaksi ilmoittautunut poliitikko halusi rakentaa traktorimarssin synnyttämän näkyvyyden avulla itselleen heidän tekojensa suuruudesta muisttavan monumentin. Toimiva tukihallinto ei kuitenkaan syntynyt vuosien projektilla, jossa Maaseutuvirasto ja Elintarviketurvallisuusvirasto yhdistettiin Ruokavirastoksi.

Se syntyi takaamalla tietojärjestelmien tekijöille riittävät resurssit tehdä oma työnsä. Näitä hedelmiä me olemme saaneet yhteisesti nauttia jo kesästä 2016 lähtien.

Nyt onkin hyvä hetki ottaa hattu kouraan ja kiittää: Suomessa hommat hoituvat, oli korona tai ei!

MT:n vuotuinen Tukiohjeet-liite ilmestyi tänään keskiviikkona ja se jaetaan kaikille lehden tilaajille lehden välissä. Liite on kokonaisuudessaan myös luettavissa MT:n näköislehdessä.

Tukiohjeessa on koottuna keskeiset tiedot kaikista niistä viljelijätuista, jotka ovat haettavissa päätukihaussa.

Lisäksi liitteessä on tuttuun tapaan kuvalliset ohjeet Vipu-palvelun perustoimintoihin, Vipu-karttaan ja rajakorjauksiin sekä itse tukihakemuksen tekemiseen.

Näköislehden etusivulle pääset tästä.

Nyt on aika kiittää maaseutuhallintoa: hommat hoituvat, oli korona tai ei!

Lue lisää

Luovuttakaa, niin voidaan puhua lokeista

Omat metsämme

Jos EU:lla olisi toimivaltaa metsissä, talouspuoli näkyisi linjauksissa enemmän

Miten EU:n ilmastopaketti auttaa meitä?