Kolumni

Steve Jobs ja Donald Trump keräävät erilaista huomiota, mutta millaisia isiä he lopulta ovatkaan?

Isän sanoilla voi olla kauaskantoiset vaikutukset tyttärensä elämään, kirjoittaa Juho Rahkonen.

”Isä on tyttärelleen ensisijainen miehen malli, johon kaikki tulevat miehet vertautuvat – haaleina varjoina.”

Nämä ystäväni lausumat sanat kaikuvat mielessäni, kun mietin, mikä elämässä on todella tärkeää ja merkityksellistä.

Toiselta ystävältäni kuulin seuraavanlaisen kertomuksen: kymmenvuotias tyttö oli yrittänyt sytyttää saunan uuniin tulet, ja kun se ei onnistunut, hänen isänsä moitti tyttöä kelvottomaksi, vei tulitikut kädestä ja rehvasteli, kuinka ”mies osaa hommat”.

Näin latistettiin nuoren ihmisen itsetuntoa. Isän olisi pitänyt ystävällisesti opastaa ja antaa tyttären opetella sytyttäminen eikä päteä omaa sisäistä heikkouttaan painamalla toista alaspäin.

Molemmat puheenvuorot koskettavat minua syvältä: ensimmäinen myönteisessä mielessä, eli kuinka paljon potentiaalia ja mahdollisuuksia hyvään isäsuhteeseen sisältyy, ja jälkimmäinen kielteisessä mielessä, eli miten pieneltä vaikuttavalla teolla voi tuhota niin paljon isä-tytärsuhteesta.

Julkisuudessa esiintyy monenlaista isän mallia. Lapsiaan hylkinyttä Jörn Donneria en viitsi edes mainita (vai mainitsinko jo?). Askeettista ja ankaraa elämää tarjonnut Pentti Linkolakaan tuskin oli ihanteellinen isä tyttärilleen. Rauha heidän sieluilleen.

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump on ainakin mediatietojen perusteella ollut esimerkillinen isähahmo tyttärelleen Ivankalle, joka on kuulemma suorastaan Donaldin silmäterä.

Nyt jo edesmennyt teknologiayhtiö Applen perustaja ja toimitusjohtaja Steve Jobs hylki vuosien ajan omaa Lisa-tytärtään ja kielsi olemasta edes tämän isä. Isä-tytärsuhteen korjaamiseen tuskin enää riitti se, että myöhemmin Steve pyysi anteeksi käytöstään ja yritti parantaa tapansa.

Näistä amerikkalaisherroista edellinen on julkisuudessa alimpaan kastiin rankattu sylkykuppi ja jälkimmäinen taas jumalasta seuraava – ylöspäin.

Mutta kummalta ottaisit mieluummin vastaan neuvoja ihmissuhteiden rakentamiseen? Anna nyt ainakin tyttäresi lämmittää se sauna. Kyllä hän siinä onnistuu.

Kirjoittaja on perheenisä, Taloustutkimus Oy:n tutkimusjohtaja ja luontokuvaaja Nurmijärveltä. Hän tarkkailee joka toinen viikko palstalla suomalaista yhteiskuntaa.

Lue lisää

Suomalaisten näkemys metsäteollisuudesta muuttunut myönteisemmäksi – vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat suhtautuvat kielteisimmin

Muuttoliike kaupunkeihin on ollut osittain pakon sanelemaa – entistä useammalla on mahdollisuus asua ja elää väljemmin

Etätyö, kapitalistin märkä unelma, on tuonut Suomen talouteen tuottavuusloikan

Essee: Maapallon toivo löytyy feminismistä, jota Suomenkin on edistettävä kaikin keinoin