Kolumni

Media kirjoittaa vain kielteisiä juttuja metsästyksestä

Aihe on vahvasti tunneperäinen, oletko meitä vastaan vai meidän puolella?

Olin mukana Metsästäjäliiton avoimessa verkkotapahtumassa Metsästäjäpäivässä viime viikolla. Pääsin kokeilemaan sekä haastateltavan penkillä istumista että haastattelijan roolissa seisomista.

Haastateltavien penkillä kanssani istuivat myös eräjournalismin konkarit, Riista-lehden Pekka Mommo ja Metsästys ja Kalastus -lehden emeritus päätoimittaja Jussi Soikkanen.

Keskustelun aikana yleisöllä oli mahdollisuus vastata kyllä tai ei kysymykseen ”Onko median uutisointi metsästyksestä tasapuolista?” Todella runsas enemmistö oli sitä mieltä, että uutisointi ei ole tasapuolista.

Ilmeisesti vastaajat kokivat, että media kirjoittaa lähtö­kohtaisesti metsästysvastaisia juttuja. Tasapuolisuuden kokemus tai tasapuolisuuden hakeminen on lähtökohtaisesti hankalaa. Aihe on vahvasti tunneperäinen, oletko meitä vastaan vai meidän puolella?

Olisi mielenkiintoista analysoida joittenkin iltapäivä-, maakunta- ja paikallislehtien kirjoittamat metsästykseen liittyvät lehti- ja verkkojutut. Miten jakaantuvat metsästyksestä neutraalisti, kielteisesti tai myönteisesti kertovien juttujen määrät? Ja huomio, tilastoitaisiin vain jutut, ei kommentteja. Toden­näköisesti neutraalit ja positiiviset olisivat enemmistö.

Itse pohdin, että yksi seikka, joka vahvistaa ajatusta epätasapuolisesta ja negatiivisesta metsästysuutisoinnista ovat viranomaistiedotteiden pohjalta tehdyt uutiset metsästys­rikosepäilyistä.

Otsikot ovat usein raflaavia ja aiheet herättävät negatiivista huomiota. Epäily on kuitenkin vain epäily. Jos on tehty uutinen epäilystä, toimittajan tehtäviin kuuluisi seurata, miten esi­tutkinnassa ja sen jälkeen käy.

Nämä seurantajutut tahtovat jäädä tekemättä monissa medioissa, sillä viranomaisilta ei tule tiedotteita, joissa kerrot­taisiin, että juttu ei siirrykään syyteharkintaan, tuomioista tiedotetaan myös harvakseltaan. Pitäisi ehtiä, osata ja haluta soittaa poliisille asian tarkastusta varten.

Siltä osin tunne epätasapuolisesta mediasta pitänee paikkansa, sillä epäilyjä on toki enemmän kuin syyteharkintaan asti edenneitä juttuja. Esimerkiksi viime syksynä Pohjois-­Karjalassa poliisi epäili törkeää metsästysrikosta, karhun­pennun ampumista. Puhelinsoitolla selvisi, että esitutkinta oli päättynyt ilman syyteharkintaa, sillä kyseessä oli erauspentu (1-vuotias karhu).

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Jos on tehty uutinen epäilystä, toimittajan tehtäviin kuuluisi seurata, miten esi­tutkinnassa ja sen jälkeen käy.

Lue lisää

Poliisi ei aloita esitutkintaa perussuomalaisten vaalimainosasiassa

Lieksalaismiehen epäillään metsästäneen rauhoitettuja susia myrkkysyötein – neljää muuta epäillään avunannosta rikokseen

Poliisi tutkii kolmijalkaisen suden tapausta törkeänä metsästysrikoksena – Ruokavirasto löysi viitteitä aiemmasta ampumisesta

Syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen ulkoministeri Pekka Haaviston liikennekäyttäytymisasiassa – ministeri välttyy rikossyytteeltä