Kolumni

Etänä vai konttorilla?

"Jos yrityksen vastaanottoaulassa solisee suihkulähde – iso tai pieni – kyseisen firman tuotteet ja palvelut ovat ylihinnoiteltuja."

Toimistoneliöt menevät taas kertaalleen uusiksi. Kun tarpeet ratkaisevat, pandemia häätää etätöihin kotiin.

Ne edellisen sisustussuunnittelijan säkkituolit, toimistokeinut ja monitilaratkaisut eivät sitten toimineetkaan.

Vuorossa on jälleen tilasuunnitelma, toiselta suunnittelijalta.

Kuulostaako tutulta?

Ennen ei ollut silloinkaan paremmin. Sanotaan että jos yrityksen vastaanottoaulassa solisee suihkulähde – iso tai pieni – kyseisen firman tuotteet ja palvelut ovat ylihinnoiteltuja.

Noita suihkulähteitä olen minäkin tavannut.

Kuin enteellisesti Kauppalehden johtamisesta kirjoittava Fakta-lehti julkaisi helmikuussa 2020 artikkelin nimeltään Koppikonttori ei ole kirosana. Siis ennen koronaa ja sen paljastamia virheinvestointeja toimitiloissa.

Kiinteistöjen jalostukseen ja rakennuttamiseen keskittyvän JLL arkkitehtuuripalvelujen johtaja Timo Koskinen ampui alas hölmöimmät ideat, joilla yritykset ovat halunneet nuorentaa imagoaan. Tilasyöpöt lautakeinut kokoushuoneissa – keinujille painorajoitukset.

Säkkituoliinkaan ei istahdeta puku päällä.

Olen nähnyt ja työskennellyt toimivissa ja toimimattomissa avokonttoreissa. Työhuoneenkin olen joskus toimittajana jakanut.

Kun medialle on suunniteltu uutta tilaa, mallia on haettu Lontoosta ja Yhdysvaltojen suurista uutisdeskeistä. Lennonjohtotornia muistuttavia deskinäkymä, johto keskellä, ruoskan mitan päässä muu toimitus.

Nyt nekin deskit ovat pienempiä kuin vuosituhannen vaihteessa. Median murros on ollut globaali.

Säästöt ja sisustusarkkitehdin palkkaaminen ovat aina riski työyhteisölle. Aika ja tarpeet muuttuvat jatkuvasti.

Neliöitä säästettäessä lopputuloksena onkin kyynärpäätuntumassa istuminen ja hukkaneliöiden sijoittaminen näyttäviin auditorioihin ja aivomyrskytiloihin. Niitä myrskyjä sitten todistetaan kerran pari vuodessa.

Työ siirtyy monitilatoimiston puhelinkoppeihin. Materiaalit on päivän päätteeksi kerättävä työpöydältä talteen tai heitettävä roskiin.

Seuraavana aamuna kaikki alkaa alusta.

Kotitoimistossa suunnittelusta vastaan itse.

Suihkulähde toisi kyllä mukavaa solinaa.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Mitä vikaa on pakastepizzassa?

Yle uutiset: Etätyö- ja maskisuositukset jatkuvat Etelä-Karjalassa – koronatartuntoja todetaan nuorilla ja rokottamattomilla

Etätyö tuo vipinä asuntokauppaan – lisäneliöitä haetaan pienemmistä kaupungeista, myös kakkoskodit kaupungeissa kiinnostavat

Omistajien etätöistä työpaikoille siirtyminen on lemmikille uuden oppimista