Kolumni

Klassikon haastaja: Voiko tässä olla simaa parempi vappujuoma?

Sokerisen siman sijaan itseään voi hemmotella kotitekoisella herkkujuomalla, kirjoittaa Harri Kallio-Kurssi.

Vapun juhlissa tippaleipä saa perinteisesti kyytipojakseen makeaa simaa. Itse en ole enää vuosiin tohtinut sekaantua yhdistelmään, koska vatsahapot joutuvat silloin ylivoimaisen sokerisekoituksen pyöritykseen.

Viime vuosina kauppoihin yleistynyt kombucha-teejuoma muistuttaa maultaan simaa. Aasiasta peräisin oleva maitohappobakteerikäymisellä valmistettava juoma sisältää varsin vähän sokeria. Juoman valmistuksessa käytettävä volgansieni ja prosessin aloittamiseen tarvittava käynnistysneste hyödyntävät sokerin vähiin. Teejuoman sisältämien maitohappobakteerien tiedetään olevan hyödyllisiä suoliston toiminnalle.

Kaupassa varsin korkealle hinnoiteltua juomaa voi tehdä kotona siinä missä simaakin. Yksi alan edelläkävijöitä on suomalainen The Good Guys -verkkokauppa, josta tilasin kombuchan samppanjaversion, jun-teen aloituspakkauksen.

Valmistustapa on pääpiirteittäin yksinkertainen, mutta se edellyttää tarkkaa hygieniaa. Ensin keitetään vajaa kolme litraa vettä, josta tehdään vihreää teetä. Teen jäähdyttyä alle kädenlämpöiseksi siihen sekoitetaan kaksi desiä laadukasta hunajaa, minkä jälkeen kaikki kaadetaan käymisastiaan.

Jun-sieni ja -neste lisätään joukkoon, talouspaperi sidotaan kanneksi banaanikärpästen varalta ja astia nostetaan pimeään kaappiin muutamiksi vuorokausiksi. Sientä voi käyttää toistuvasti.

Pullotuksen yhteydessä juoma maustetaan vaikkapa sitruunalla. Toisen käymisen aikana pitää muistaa availla korkkeja, etteivät hiilihapot pääse rikkomaan pulloa.

Tätä kirjoittaessani ensimmäinen käyminen odottaa valmistumista. Nyt jännitän, kruunaako jun juhlan vai menikö jokin pieleen.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Lue lisää

Vappu on jo ovella, sima porisemaan!

Limettisima

Vadelmasima

Horsmasoppaa