Kolumni

Puhu rakkaudesta hiljaa, kuiskaten

Fredi jää elämään nimen omaan rakkauslaulujen upeana tulkitsijana, mutta hän osasi myös tv-viihteen, kuvaa Riku-Matti Akkanen.

Kun puhut rakkaudesta

hiljaa kuiskaten,

niin silloin läheisyytes

tunnen lämpöisen.

Puhu hiljaa rakkaudesta on Fredin oikealta nimeltään Matti Siitosen (1942–2021) tulkitsema ikivihreä, jonka hän levytti vuonna 1972.

Kappale löytyy myös kokoelma-albumilta 20 suosikkia – Kolmatta linjaa takaisin (1995) sekä Fredin 60-vuotisjuhlalevyltä Kaikki parhaat (2002).

Vuosina 1972–73 Frediltä ilmestyi peräkkäin albumit Niin paljon kuuluu rakkauteen ja Rakkauden sinfonia. Niiltä kummaltakaan ei tämänkertaista ikivihreää kuitenkaan löydy.

Kuin hetki tää,

se mieleen jää.

Näin aivan hiljaa

tahdon sua mä rakastaa.

Italialaissyntyinen säveltäjä Nino Rota teki laulun alun perin Kummisetä-elokuvaa varten. Sanat Francis Ford Coppolan ohjaaman elokuvan rakkausteemaan kirjoitti Larry Kusik. Sen jälkeen sävelmä on tunnettu yleisesti nimellä Speak Softly Love.

Jostain syystä ikonisessa elokuvassa kuultu kappale ei silti noussut myyntilistojen kärkikymmenikköön Yhdysvalloissa tai Englannissa.

Yö harsollaan

tummuvan maan

saa purppuraan me kaksin vaan.

Vexi Salmen suomentama versio osoittautui sen sijaan suurmenestykseksi.

Tammi–helmikuussa 1973 Puhu hiljaa rakkaudesta piti kärkipaikkaa Mitä Suomi soittaa -listalla, jota Suomen Musiikkikauppiasliitto ry julkaisi kuukausittain.

Suomalaiset kuulivat suosikkikappaleen viimeisen kerran Fredin esittämänä Ylen Hyvät katsojat -viihdeohjelmassa lokakuussa 2019.

Laulajatähti menehtyi äkillisesti huhtikuun lopulla 78 vuoden iässä.

Mikkelissä syntynyt Fredi teki pitkän ja monipuolisen uran. Hän julkaisi kaikkiaan 13 studioalbumia ja useita menestyssinglejä. Taitavana tenorina tunnetun artistin suurimpiin hitteihin lukeutuivat Kolmatta linjaa takaisin ja Avaa sydämesi mulle. Soolouransa ohella Fredi tuli tunnetuksi myös Kivikasvot-kvartetista.

Hän oli naimisissa Helsingin entisen kaupunginjohtajan Eva-Riitta Siitosen kanssa. Perhettä kohtasi suuri suru, kun tytär Taikapeili-duosta tunnettu ammattimuusikko Hanna-Riikka Siitonen menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen vuonna 2018.

Lue aiempia Ikivihreät-palstan helmiä

Lue lisää

Manserockin kultakurkut ja Mari

Pölyyntyneestä pahvilaatikosta löytyneelle C-kasetille oli äänitetty laulun aihio

Muistoja Pohjolasta on Sam Sihvon säveltämä isänmaallinen kappale – taiteellisesti lahjakas jääkäri eli vaiherikkaan, mutta lyhyen elämän

Sanojen unohtamista jännittänyt laulaja sai Euroviisuissa unohtumattoman neuvon: "Älä välitä, ei kukaan ymmärrä"