Kolumni

Kylille ei mennä kerrostaloon – maalla halutaan toteuttaa haaveita, muhinoida rauhassa kylpytynnyrissä ja turauttaa pieru omalla tontilla

Jonkun pitäisi keksiä viisasten kivi, jolla etätyötä tekevät saataisiin siirtymään suurista keskuksista pikkukaupunkeihin tai jopa kylille.

Suomen kylät ry hakee toiminnanjohtajaa verkostolleen. Tehtävään valittava henkilö on suuren haukkauksen edessä. Nyt ei riitä, että keksitään projekteja. Kun kylät ovat vahvoja, ne houkuttelevat myös perheitä ja yrittäjiä. Vahvoissa kylissä asukkaat voivat hyvin.

Kylillä pitää olla tarjolla rantatontteja asumiseen ja vapaa-ajan viettoon. Pitää olla hoidetut tiet ja nopeat tietoliikenneyhteydet. Kirkonkylällä on oltava palveluita, jotta asiointiliikenne ei valu suoraan maakuntakeskuksiin.

Vanhat keinot on nähty. On tunnustettava tosiasiat. Maaseudulle ei haluta asumaan kulahtaneeseen kerrostaloon tai pienellä ruohotilkulla varustettuun rivitaloon. Maalla halutaan toteuttaa haaveita, harrastaa tilaa vaativia harrastuksia, muhinoida rauhassa kylpytynnyrissä ja turauttaa pieru omalla tontilla.

Kun korona sai katseet kääntymään kaupungeista maakuntiin ja etätyötä tekevät pakenivat mökeilleen, saatiin monilla maaseutupaikkakunnilla hengähdystauko vääjäämättömältä näyttäneestä muuttotappiokehityksestä. Yhtäkkiä kyläkaupassa oli taas kiire.

Maaseutuasumisen suuri hetki on nyt. Jonkun pitäisi keksiä viisasten kivi, jolla etätyötä tekevät saataisiin harkitsemaan vakavasti vaihtoehtoa siirtyä suurista keskuksista pikkukaupunkeihin tai jopa kylille.

Lapsiperheiden muuttaminen pelkän etätyön voimalla ei tule onnistumaan. Maallemuutto pitääkin tehdä houkuttelevaksi jo ennen perheen esikoisen koulutien alkua.

Suurimmat kylien mahdollisuudet piilevät keski-iän ylittäneissä, jotka ovat saatelleet omat lapsensa jo maailmalle ja joilla edessään siintää uudenlainen vapaus.

He voivat valita sijaintinsa oman mielensä mukaan ilman, että teini kieltäytyy lähtemästä mökille. Heissä piilee myös rahakas asiakaskunta, joka haluaa käyttää varallisuuttaan oman elinympäristönsä parantamiseen.

Maaseudun hyvinvointi pitäisi tuotteistaa. Maaseudulla asuu hyvinvoivia ja menestyviä yrittäjiä, jotka eivät välttämättä pidä ääntä itsestään. Maaseudulla asuu tutkitusti onnellista väkeä. Sen kertominen on maaseutuasumisen paras mainos.

Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden uutispäällikkö ja espoolainen kolmen lapsen äiti, joka tekee säännöllisesti etätöitä mökillään.

Kun koulutie alkaa, lapsiperhe sitoutuu paikkakuntaan voimakkaammin kuin osataan kuvitella.

Lue lisää

Mitä vikaa on pakastepizzassa?

Yle uutiset: Etätyö- ja maskisuositukset jatkuvat Etelä-Karjalassa – koronatartuntoja todetaan nuorilla ja rokottamattomilla

Etätyö tuo vipinä asuntokauppaan – lisäneliöitä haetaan pienemmistä kaupungeista, myös kakkoskodit kaupungeissa kiinnostavat

Omistajien etätöistä työpaikoille siirtyminen on lemmikille uuden oppimista