Kolumni

Vanhempina seuraamme ruutuaikaa määrällisesti ja laadullisesti sekä niuhotamme sovellusten, pelien ja elokuvien ikärajoista – Välillä tuntuu, että olemme ainoita

Mediakasvatuksen vaikein osuus ovat ne kaikki muut, Eveliina Kutila kirjoittaa kolumnissaan.

"Kaikki muutkin saa pelata Brawl Starsia. Kaikilla muillakin on Instagram-tili. Kaikki muutkin on jo katsoneet Star Wars -elokuvat. Kaikki muutkin saa katsoa YouTubea niin paljon kuin haluavat. Kaikki muutkin saa käyttää puhelintaan ihan mihin vaan. Miksen minä saa? Mitä välii jollain ikärajoilla?"

Äitienpäivän alla Helsingin Sanomien Berliinin kirjeenvaihtaja Hanna Mahlamäki kirjoitti, kuinka Saksassa pienillä koululaisilla ei ole viikolla ruutuaikaa lainkaan (HS 8.5.2021). Kun hänen omalta lapseltaan tämä saavutettu etu otettiin pois, oli helppo perustella, ettei luokkakavereillakaan ole viikolla ruutuaikaa. Voi kunpa meilläkin voisi lasten mediankäyttöä säädellä sillä perusteella, että näin se menee muillakin.

Vanhempana koen, että mediakasvatuksen vaikein osuus ovat ne kaikki muut. Ne kaikki muut kaverit, jotka saavat tehdä sitä ja tätä mediamaailmassa sekä ne kaikki muut vanhemmat, jotka antavat lastensa touhuta vapaasti siellä.

Uutta peliä perustellaan sillä, että kaikki kaveritkin saavat jo pelata sitä – ikärajasta viis. Yritä siinä pettyneelle lapselle selittää hänen ikätasonsa mukaisesti, miksi meillä ei pelata pelejä, joihin hänen ikänsä ei riitä. Tai miksi hän joutuu odottamaan vielä pari vuotta, jotta on tarpeeksi vanha katsomaan vanhemman kanssa Star Wars -elokuvista ne matalimman ikärajan saaneet. Kun kaikki muutkin ovat jo niitä katsoneet, ainakin jos lapsen sanaa on uskominen.

Olen valmis joustamaan ikärajoista ja keskustelemaan mediankäytöstä lasten kanssa. Ruutuaikaa voidaan pidentää, jos tekee jotain järkevää, kuten editoi videoita. Asiansa hyvin perustellut alakouluikäinen sai WhatsAppin, vaikka sen ikäraja on EU:n alueella 16 vuotta. Mutta perustelu pitää olla jotain muuta kuin, että kaikki muutkin saa.

Mediankäytössä lapsen kannalta kurjin vaihtoehto on vanhemmat, jotka ovat valveutuneita ja mediakasvatusoppaansa lukeneita kuten meillä. Seuraamme ruutuaikaa määrällisesti ja laadullisesti sekä niuhotamme sovellusten, pelien ja elokuvien ikärajoista. Välillä tuntuu, että olemme ainoita.

Välillä tuntuu, että ne kaikki muut vanhemmat antavat lastensa touhuta ruutujen parissa ihan mitä vain. En tiedä ovatko he vain tietämättömiä elokuvien ja pelien ikärajoista vai eivätkö he vain välitä. Jos kaikki muutkin noudattaisivat niitä tai edes keskustelisivat lapsensa kanssa netin ja somen käytöstä, niin se helpottaisi meidän kaikkien vanhempien mediakasvatuksellista taakkaa.

Onneksi me vanhemmat voimme myös liittoutua niiden muiden kanssa. Kyytiringin vanhemmille tehty ehdotus kännykkävapaista kyydeistä treeneihin sai heti kannatusta, kun vain kehtasi ja uskalsi ehdottaa. Oli ilo huomata, kuinka takapenkillä niskat suoristuivat ja urahtelu vaihtui iloiseen puheen pulputukseen.

Koko kylä kasvattaa, myös mediankäytössä.

Lue lisää

"Kaikesta etätyön hehkutuksesta huolimatta yllättävän moni pomoportaassa on sitä mieltä, että työt on tehtävä työpaikalla"

Jäätelöautolta voi oppia yhtä jos toista elämästä – vähän vähemmän kuitenkin jäätelöstä

Taukopaikoilla ja tuvilla toimii erämaan tärkeä tietotoimisto – retkeilyn hiljainen tieto siirtyy vain kokemuksen kautta

Ilahduttavat uutiset siivittävät lomaa