Kolumni

Luottopakki pääsi kentälle

Uusi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on paitsi huumorintajuinen pohjalainen, myös valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) luottopakki, joka päästettiin kentälle torjumaan hallituksen vihervasemmistolaisten kärkihyökkääjien velkaantumishankkeita.

Kun kauhavalainen Antti Kurvinen (kesk.) nousi tiede- ja kulttuuriministeriksi, runsaita tukiaisia toivoneiden taidepiirien ei kannata vielä helpotuksesta huokaista. Lupsakan oloinen ja ilmeikäs Kurvinen on toki sanavalmis ja huumorintajuinen muidenkin kuin pohjalaisten mielestä. Ennen kaikkea Kurvinen on kuitenkin valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) luottopakki, joka päästettiin kentälle torjumaan hallituksen vihervasemmistolaisten kärkihyökkääjien velkaantumishankkeita.

Yrittäjämyönteistä Kurvista kaivataan jo syksyn budjettiväännöissä, kun koronavelkojen takaisinmaksusuunnitelmia tarkennetaan. Sekä Saarikko että Kurvinen tietävät, että leikkauslistoille joutuvat myös tieteen, taiteen, kulttuurin ja urheilun menot. Kulttuuriväen äänekkäästä vastarinnasta huolimatta vanhusten ja terveydenhoito, työllisyys, puolustus ja muut yhteiskunnan kannalta keskeiset menot priorisoidaan Kurvisen hallinnonalan momenttien edelle.

Silti 34-vuotias teatteriharrastaja ja pesäpallomies voi olla myös kulttuuriväelle parempi edunvalvoja, kuin uskotaankaan. Kurvisella on pelisilmää ja uskallusta ottaa kontaktia hankalissakin tilanteissa.

Heti eduskuntaryhmänsä valintakokouksen jälkeen hän uskalsi lähteä puolustamaan Veikkauksen monopoliasemaa tieteen, taiteen, kulttuurin ja urheilun rahoittajana. Viime aikoina tämä ei ole ollut muotia.

Peliriippuvuus on vakava ongelma, mutta Kurvinen tietää, ettei Veikkaus sittenkään liene kaupallisia kilpailijoitaan vastuuttomampi haittojen ehkäisyssä. Kurvinen myös tietää, kuinka tärkeitä veikkauksen tuotot ovat yhteiskunnan kannalta elintärkeiden toimintojen rahoittamisessa. Jos rahaa ei tule Veikkaukselta, ei sitä tule myöskään valtion budjetista.

Myös korona-rajoitusten kohtuullistamisessa Kurvinen pystyy tekemää yleisötilaisuuksista riippuvaisille luoville aloille palveluksia. Hän uskaltaa ottaa mittaa peruspalveluministeri Krista Kiurusta (sd.), joka on profiloitunut tiukkojen korona-rajoitusten puolustajaksi.

Selvimmin Kurvinen profiloituu varmasti alueellisten korkeakoulujen puolustajana. Tämä on maakunnille tärkeää, kun opetuksen menoja muutaman kuukauden päästä priorisoidaan.

Kurvisen valinta oli myös keskustan sisäisen tilanteen kannalta kiinnostava näytelmä. Kun Saarikko esitti keskiviikkona häntä ministerin tehtävään, vastaehdotuksia ei tullut, vaikka puolueen pohjoisen piireissä oltiinkin jo ryhmitytty entisen puheenjohtajan Katri Kulmunin taakse.

Huolimatta vaatimattomana pysyttelevästä gallup-kannatuksesta Saarikon asema puolueessaan on hyvin vahva. Keskustan näkökulmasta tilanne on nyt niin vakava, ettei istuvan puheenjohtajan suunnitelmia haluta hiekoittaa.

Kesäkuun kuntavaalit ovat sekä Saarikolle että keskustalle tuiki tärkeät. Kannatuksen luisu on pysähtynyt, mutta pienetkin gallup-nykäykset ylöspäin ovat olleet harvassa. Vaalitappiolta puolue ei välty, mutta jo 13-14 prosentin kannatus olisi torjuntavoitto. Todellinen testi ovat kahden vuoden kuluttua pidettävät seuraavat eduskuntavaalit, ellei hallitus kaadu ennen sitä. Tämäkin on pitkälti Saarikon kädessä.

Lue lisää

HS: Kokoomuksen Mykkänen esittää järjestöjen rahoituksen ja Veikkaustuottojen yhteyden katkaisemista

Sisäiset blokit repivät hallitusta

Eespäin, eespäin tiellä Thalian

Keskusta esittää varhaiskasvatuksen, eskarin ja koulun alaluokkien yhdistämistä samaan paikkaan – Antti Kurvisen mukaan näin turvataan tärkeät lähikoulut