Kolumni

Viimeisen biisin jälkeen kasetilta paljastui yllätys – vanhat radio-ohjelmat herättävät historian henkiin

Menneiden vuosien ja vuosikymmenten tapahtumat ja tunnelmat voi aistia vanhoista radio-ohjelmista, joita muun muassa Yle Puhe tarjoaa iltaisin ja öisin.

Kasetit olivat muinaisjätettä jo noin 10 vuotta sitten, mutta vanhoissa autoissa kasettisoittimia oli vielä yleisesti. Niinpä nappasin kaverin kyytiin astuessani matkamusiikiksi joskus nauhoittamani Santanan albumin.

Nauhalta paljastui jotakin, jonka olin jo unohtanut taltioineeni. Viimeisen biisin jälkeen kiihtynyt ääni alkoi selostaa lentokoneiskuja New Yorkin pilvenpiirtäjiin. Lukiolaisena olin nauhoittanut kasetille uskomattomalta tuntuneen tunnelman.

Nyt minulla ei taida olla enää tuota kasettiakaan, mutta onneksi Yleisradio huolehtii arkistoistaan ihan itse.

Mielestäni mikään ei herätä historiaa paremmin eloon kuin vanhat radio-ohjelmat. Lauantai-iltana ja yönä Yle Puheen Arkisto-ohjelmassa voi fiilistellä esimerkiksi hullun lehmän tautia (1996) ja venepakolaisten saapumista (1979).

Lue lisää

Mökkien tyyli vaihtelee rakennusajan ja omistajan mukaan – "ennen mökit tehtiin sen mukaan, miten paikallinen kirvesmies osasi"

Ympäristöliike muutti maailmaa 1970-luvulla – nykyisellä ilmastoliikkeellä on takanaan samanlaista yhteiskunnallista voimaa

Pellosta voi nousta jopa kultaa ja hopeaa, jos malttaa tehdä taustatyöt kunnolla – porilainen yrittäjä on löytänyt satakuntalaisilta pelloilta esineitä jopa 600 vuoden takaa

Kirja-arvio: Jussi Niinistön vanha väitöskirja Kekkosen Suomen opposition keulakuvasta taipui ilman suurempia täydennyksiä uusintapainokseksi