Kolumni

Jalkapallo nostaa ihmisoikeudet esille

Uefa ei vielä tiedä, kuinka poliittisiksi EM-kisat muodostuvat. Se kuitenkin tietää, että ihmisoikeudet ja demokratian puolustaminen nousevat esille tavalla, joka kansainvälisen urheiluyhteisönkin on otettava huomioon.

Euroopan kuluvan vuoden suurin urheilutapahtuma alkaa tänään perjantaina. Jalkapallon EM-kisat ovat urheilua seuraaville kesän elämyksellinen huippuhetki. Tapahtuma kerää ruutujen ääreen myös katsojia, jotka eivät muuta urheilua seuraa. EM-jalkapallossa on kansainvälisen yhteisöllisyyden lumovoimaa.

Tällä kertaa kisoissa on kuitenkin rosoinen sivuvire. Maanosan mestaruudesta kamppaillaan olosuhteissa, joissa ihmisoikeudet, demokratia ja rauha eivät toteudu.

Erityisesti katse kiinnittyy Venäjään. Vaikka oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin pidätyksestä on jo aikaa ja häntä tukevien kansalaisten pahoinpitelyistä koskevat uutiskuvat ovat hetkeksi väistyneet kansainvälisestä mediasta, ongelmat eivät ole kadonneet. Päinvastoin juuri kisojen alla Venäjä kiristi uudelleen opposition toimintamahdollisuuksia.

Kun Venäjä pelaa alkulohkoaan Pietarissa, asia nousee taas esiin. Sen verran otollinen tapahtuma on itänaapurin ihmisoikeustilanteen ja demokratian tilan esille ottamiseen.

Varsinainen draama on kuitenkin jo syntynyt kisoihin osallistuvan Ukrainan pelipaidoista. Niissä maan karttaan on sisällytetty Venäjän Ukrainalta riistämä Krim.

Venäläiset pitävät paitaa ja siihen sisällytettyjä isänmaallisia iskulauseita asiattomina. Kohu nosti jo tähän mennessä esille asian, joka on Venäjälle kiusallinen. Maa on edelleen lännen sanktioiden kohteena Ukrainaan suuntaamiensa sotilaallisten toimien takia.

Tämän totuuden edessä Venäjä myös jalkapallokisoissa on, vaikka se ei sitä haluaisi tällä kertaa korostaakaan.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on hyväksynyt Ukrainan pelipaidan. Ainakaan toistaiseksi se ei ole myöntynyt Venäjän painostukseen peliasun vaihtamisesta.

Jo tässä vaiheessa Ukraina kuitenkin saavutti tavoitteensa. Naapurimaan seitsemän vuotta sitten tapahtunut hyökkäys on palautettu kansainvälien median agendalle.

Uefa ei vielä tiedä, kuinka poliittisiksi EM-kisat muodostuvat. Se kuitenkin tietää, että ihmisoikeudet ja demokratian puolustaminen nousevat esille tavalla, joka kansainvälisen urheiluyhteisönkin on otettava huomioon.

Toistaiseksi Uefa ei ole tohtinut Venäjän tilanteeseen puuttua. Hetki kuitenkin lähenee. Hyvä esimerkki oli kansainvälisen jääkiekkoliiton päätös ottaa lajin MM-kisat Valko-Venäjältä, jonka ihmisoikeustilanne on kammottava.

Urheiluyhteisön voima on ihmisoikeusrikkomusten vastustamisessa väkevä. Kun urheilu itsessään edustaa kamppailua pelisääntöjen puitteissa, sitä on valtaapitävien diktatuureissakaan vaikea sivuuttaa. Muun muassa Valko-Venäjän maajoukkue tuli kiltisti pelaamaan kiekkoa Latviaan, vaikka maan yksinvaltainen presidentti oli päätöksestä raivoissaan.

Parhaimmillaan jalkapallo edustaa rauhaa, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. Jalkapallon EM-kisat saattavat olla kuluvana vuonna rakentavin tapahtuma, jossa presidentti Vladimir Putinin Venäjä ja läntien Euroopan maat kohtaavat.

Silti kirpeää sivuvirettä ei kannata näissä kisoissa kavahtaa. Se osoittaa, mikä ero on demokratialla ja sen puuttumisella.

Ero on iso. Se on hyvä muistaa myös kuntavaaliin valmistautuvassa Suomessa.

Lue lisää

Euroopan pitäisi tarjota venäläisille väljempää matkustusta, ehdottaa europarlamentaarikko Petri Sarvamaa: "Poliittisia vapauksia kaipaava keskiluokka olisi Putinin pahin painajainen"

Huuhkajat houkuttelevat suomalaiset sankoin joukoin samaan aikaan samalle kanavalle

Herääkö Nato koomastaan?

Suhteet tulevat ja menevät, mutta kasveista pidän huolta