Kolumni

Ilahduttavat uutiset siivittävät lomaa

Jo ajatus siitä, että voi halutessaan mennä ravintolaan syömään, saa ilon kuplimaan sisuskaluissa, kirjoittaa Eveliina Kutila.

Viime päivinä on ollut ilahduttavaa lukea vaihteeksi hyviä koronauutisia.

Mukavaa on, ettei turvavälivelvoite ole enää kiusana ulkotiloissa, vaikkei ihan holtittamaksi vielä saa heittäytyä. Itseäni on myös riemastuttanut, että Lapin sairaanhoitopiirin alueella peruttiin kokoontumisrajoitukset kesän osalta.

Ehkä kaikkein paras uutinen on, että Suomen tarttuvuus- ja kuolleisuusluvut laskevat päivä päivältä.

Samaan aikaan somekuplani on täyttynyt ikäisteni koronarokotepäivityksistä ja ikäpolveni vanhemmat ovat pian jo toisella rokotuskierroksella. Näiden uutisten keskellä oikeasti tuntuu siltä, että pandemia alkaa olla pian voiton puolella. Toiveikkuus tulevasta on eri tavalla läsnä arjessa kuin vielä jokunen kuukausi sitten.

Jo ajatus siitä, että voi halutessaan mennä ravintolaan syömään, saa ilon kuplimaan sisuskaluissa.

Kevät saa aina suomalaiset ulos ja ihmisten ilmoille sankoin joukoin. Tänä keväänä ilmiö pistää vielä voimakkaammin silmään kuin ensimmäisinä helteisinä päivinä kaksi vuotta sitten. Kun ihmisiä näkee joukoittain muuallakin kuin vain lenkkipoluilla, tulee fiilis, etten taida olla ainoa toiveikas.

Ilo ja toiveikkuus eivät valitettavasti kokonaan peitä alleen sitä, että epävarmuus on myös edelleen läsnä. Se poreilee pinnan alla tällä hetkellä syvemmällä kuin talvella, mutta siellä se on valmiina nousemaan taas pintaan.

Kaiken lisäksi hartioita painaa huoli, että lähdemmekö sittenkin keulimaan liian aikaisin rajoitusten purkamisen ja yhteiskunnan avaamisen kanssa – niin odotettuja kuin askeleet kohti normaalimpaa ovatkin.

Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet huomata, että mitä tahansa voi koronaviruksen kanssa käydä.

Olemme oppineet, ettei tässä vaiheessa kesää vielä kannata kamalasti suunnitella ensi syksyä tai talvea. Edelleen on oltava valmis muuttamaan jopa ensi viikon suunnitelmat.

Näin jouduttiin useammassakin tuttavaperheessä tekemään koululaisen jouduttua karanteeniin vielä lukuvuoden lopuksi, mikä oli muistutus siitä, ettei pandemia ole vielä ohi. Näiden koululaisten puolesta harmittaa, että he viettivät lukuvuoden viimeiset koulupäivät kotona. He jäivät paitsi siitä vähästäkin kivasta mitä lukuvuoden päätteeksi kouluissa tänä vuonna järjestettiin.

Tästä huolimatta toivon, että voimme suhtautua luottavaisin mielin tulevaan kesälomaan. Vaikka tautiaalto nostaisi laineita uudelleen syksyllä ja aiheuttaisi variantteineen vielä isonkin myrskyn, tarvitsemme kaikki kesän tuoman hengähdyksen.

Kerätään auringosta ja kesän kepeydestä voimaa niin paljon kuin pääkopan varastoon vain mahtuu. Jos sitä ei tarvita koronapandemian viimeiseen rutistukseen, niin olemmepahan valmistautuneet normaalin synkkään ja pimeään marraskuuhun.

Kirjoittaja on Mannerheimin Lastensuojeluliiton tiedottaja.

Lue lisää

Yleisötilaisuuksiin tulossa uusia lisärajoituksia – tiukennuksien listalla kuorolaulu ja kontaktilajit

Kiuru: Hallituksella vahva tahtotila toimia nopeasti, rajojen terveysturvallisuuden tehostaminen asialistalla

Sisätilojen yleisötilaisuuksiin pääkaupunkiseudulla enintään 20 ihmistä tai paikalla olevilla koronapassit, suosittaa koordinaatioryhmä

Tyhjän pesän syndrooman ensimerkit: "Yhä useammin huomaan, että pahus vieköön, nehän osaavat jo itse"