Kolumni

Polttoaineala käänsi selkänsä öljylle: Näin bio korvasi fossiiliset alan järjestöissä

Öljyala muuttuu, bio voittaa alaa. Lakkautetusta Öljy- ja kaasualan Keskusliitosta on jäljellä vain muisto. Neste liittyi keväällä eFuel Alliance -edunvalvontajärjestöön.

Keväinen järjestöuutinen kuvaa hyvin, miten fossiilinen polttoainemaailma väistyy askel kerrallaan. Kyse ei ole viherpesusta, vaan koko polttoaineliiketoiminta on globaalissa murroksessa.

Neste brändää itseään maailman johtavana uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen tuottajana. Yhtiö kertoi maaliskuussa liittyneensä eFuel Alliance -edunvalvontajärjestöön.

eFuel Alliance tukee uusiutuvista raaka-aineista valmistettavien synteettisten nestemäisten biopolttoaineiden teollista tuotantoa.

Berliinistä ja Brysselistä käsin toimivassa eFuel Alliancessa toimii yrityksiä ja organisaatioita, jotka tuottavat synteettisiä nestemäisiä sähkö- ja biopolttoaineita ja edistävät niiden käyttöä liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

eFuel Alliance muistutti mieleeni Öljy- ja kaasualan Keskusliiton ÖKKL:n. Senkin keskeisenä jäsenenä Neste vaikutti.

Polttoainealan järjestökentällä nimet vaihtuvat. Öljy ja kaasu väistyvät, vaikka ne tarpeellisina ja osin korvaamattomina poltto- ja voiteluaineina pysyvät käytössä vielä pitkään.

ÖKKL pudotti ensin nimestään kaasun, kun kaasuala jätti järjestön. Syntyi Öljyalan keskusliitto, ÖKL.

Seuraavaksi nimeksi vaihdettiin Öljy- ja biopolttoaineala ry. Se lopetti toimintansa vuoden 2019 vaihteessa.

Yhdistys kaatui jäsenistön erimielisyyksiin energia- ja ilmastopolitiikassa. Jäseniä olivat Neste, Neste Markkinointi, St1, SOK, Teboil ja Öljy- ja Kaasutekniikka ry.

Jäsenistä Teboil jakeli lähinnä fossiilista polttoainetta, St1 keskittyy yhä enemmän uusiutuviin ja Neste jalostaa molempia. SOK ja St1 tuottavat yhdessä myös tuulisähköä.

Öljy- ja biopolttoaineala ry oli toiminut vuodesta 1970 saakka toimialan kattojärjestönä eri nimillä. Nimen vaihdokset eivät lopulta enää riittäneet. Järjestö lakkautettiin. Maailma ympärillä muuttui.

eFuel Alliance tukee uusiutuvista raaka-aineista valmistettavien synteettisten nestemäisten biopolttoaineiden teollista tuotantoa.

Nesteen edunvalvonta jatkuu.

Nyt kestävästi tuotettujen, fossiilisiin polttoaineisiin sekoitettavien biopolttoaineiden nimissä.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Nesteeltä vakaa toinen neljännes: vertailukelpoinen voitto 241 miljoonaa euroa

Finnair uskoo ilmastopaketin nostavan lentolippujen hintoja

Finnwatch: Nesteen käyttämän palmuöljyn tuotannossa yhä ihmisoikeusongelmia Malesiassa – siirtotyöläisten tunneista ei pidetä kirjaa, minimipalkka voidaan evätä

Paistorasva nostaa tulevan huippukokouksen poliitikkoja siiville – Nesteen uusiutuva lentopolttoaine pääsee Lontoon Heathrow´n lentoaseman tarjontaan