Kolumni

Kasvihuoneen opettavainen työmaa – "Aika on purkaa ja aika rakentaa"

Hengähdyspaikan Minna Kettunen antaa lukijoille kotitehtävän kesäksi.

Rautakaupan alennusmyynnissä ollut koottava kasvihuone tuntui houkuttelevalta ajatukselta runsaslumisen talven päivinä. Se suuntasi ajatukset kohti valoa ja lämpöä. Pihassa könöttäneitä kookkaita paketteja ruvettiin aukomaan, kun kesä rysähti päälle kaikella voimallaan.

Pystytysprojektin työnjohtajaksi rekrytoitiin henkilö, jonka käytännöllinen järki ja tekninen taito ylittivät moninkertaisesti kasvihuoneen omistajan ja tämän puolison vastaavat ominaisuudet.

Pariskunta toimi työnjohtajan apuhenkilöinä ja ojenteli tarvittavia osia, ruuveja, muttereita, ­vatupassia ja akkuporakonetta välittömästi työnjohtajan pyytäessä. Välillä kului pitkiäkin hetkiä, kun työnjohtaja oli syventynyt noin 60-sivuisen ja vaikeaselkoisen käyttöohjeen tutkimiseen. Pariskunta tunsi itsensä melko tyhmäksi sekä myös syylliseksi työnjohtajan tukalaan tehtävään auringon polttavassa paahteessa.

Käyttöohjeesta paljastui myös virheellisiä ohjeita. Kun työnjohtaja oli purkanut tietyn osan ja kiinnittänyt uuden, lausui apuhenkilö tyynnytellen: ”Aika on purkaa ja aika rakentaa…”

Kun työnjohtaja oli löytänyt toisen virheen, hylännyt erään osan ja purki nyt jo kiukusta pihisten, juohtui toisen hanslankarin mieleen: ”Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on nyt kulmakivi.”

Yhdessä todettiin, että tuo sitaatti ei ollut erityisen onnistunut: hylätty osa ei ollut kiveä vaan muovia, eikä kulmakivestä ollut tietoakaan.

Työnjohtajan valtavalla sinnikkyydellä ja ongelmanratkaisukyvyllä päästiin lopulta toivottuun lopputulokseen. Oli aika lausua kiitokset, ottaa kasvihuone käyttöön ja laulaa joku värssy Suvi­virrestä.

Sanaakin luettiin: ”Mutta istuttaja ja kastelija ovat yhtä; kuitenkin on kumpikin saava oman palkkansa oman työnsä mukaan. Sillä me olemme Jumalan työtovereita; te olette Jumalan viljelysmaa, olette Jumalan rakennus.”

Hyvä Hengähdyspaikka-palstan lukija. Koti­läksynä voit etsiä, mistä päin Raamattua nämä sitaatit löytyvät. Ihanaa kesää!

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat seurakuntapastori Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, emerituspiispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja kirkollisen työn koordinaattori Anni Takko.

Lue lisää

Turpeen käyttö vaakalaudalla – EU-säädös uhkaa kiristää kasvihuoneiden, Neovan ja koko Euroopan puutarha-alan rahoitusta, jos kohteiden luokittelua ei muuteta

Oikeilla jäljillä

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän ahne on erikoisuuksille – olimme kesän kotimaanmatkoilla oikeilla jäljillä

Sadonkorjuun aika muistuttaa, että ihmistaimikin tarvitsee huolenpitoa