Kolumni

Ikuisesti herkkusuu

Omia luottoherkkuja ovat tiramisu, kotimaisista mansikoista tehty britakakku ja omenapaistos.

Olen kuullut sanottavan, että aikuiset eivät ole makean perään. Minulla makeanhimo ei kuitenkaan ole kadonnut iän mukana.

Sain yläkoulussa kotitalousopetuksessa innostuksen leipomiseen.

Leivoin lähes päivittäin. Perhe tietenkin söi ilolla, vaikka lopputulos ei aina ollut onnistunut. Ystäville annoin joululahjaksi itse paistamiani jättimäisiä pikkuleipiä, joiden reunat olivat palaneet ja sisukset taikinaisia.

Isän keliakia totutti siihen, että kaikki leipomukset tehtiin gluteenittomana. Nykyisin olen sitä mieltä, että gluteenittomilla jauhoilla valmistetut leipomukset ovat parempia verrattuna tavallisella vehnäjauholla tehtyyn.

Aioin hakea leipuri-kondiittorikouluun, mutta päädyinkin lukioon ja sen ohessa leivonta hiipui pikkuhiljaa unholaan.

Ystäväpiirissäni ei harrasteta vierailuja toistemme luona itse tehtyjen leivosten ääressä. Tällaiset kahvittelut taitavat olla enemmän vanhemman sukupolven juttu. Se on minusta sääli.

Muistan lapsuudessa, että isovanhempien luona kävi viikoittain vieraita ja tehtiin yhdessä purtavaa. Se oli arjen pieniä iloja.

Leivonnassa klassikot toimivat parhaiten. Yksinkertainen maistuu hyvältä, kun maut ovat tasapainossa.

Omia luottoherkkuja ovat tiramisu, kotimaisista mansikoista tehty britakakku ja omenapaistos.

Suosittelen lämpimästi lisäämään omenapaistoksen päälle pähkinöitä ennen uuniin laittamista. Niiden antama paahteinen maku antaa paistokselle viimeisen silauksen.

Taidankin pyöräyttää kakun ja kutsua ystävät kahvipöytään.

Kirjoittaja on MT:n eteläpohjalainen kesätoimittaja.

Nykyisin olen sitä mieltä, että gluteenittomilla jauhoilla valmistetut leipomukset ovat parempia verrattuna tavallisella vehnäjauholla tehtyyn.

Lue lisää

Miksi perunasalaattia tarjotaan vappuna, juhannuksena, uutenavuotena ja ties kuinka monena muunakin juhlapäivänä?

Muistoissa mummolan ruuat

Hellan kulmalla: Pakastimessani odottaa aina kaveri, joka pelastaa minut monesta pulasta

Tämä kesätyökokemus ei unohdu: Metsäylioppilas päätyi laivakokiksi proomulle – syntyi vetistä kinkkukiusausta ja puuromaista jauhelihakastiketta