Kolumni

Sielukas ja sulokas: Kimalaista kivempaa eläintä saa etsiä

Yksi kauneimmista ja rentouttavimmista äänistä, jonka tiedän, onko kukkivasta pensaasta tai puusta kuuluvat hurina. Rentouttavan äänen lähteenä ovat monenlaiset pölyttäjät ja erityisesti kimalaiset.

Pörriäisten touhuja on ilo seurata. Bombus-sukuun kuuluvat mesipistiäiset ovat suloisen pörröisiä ja kauniin värikkäitä. Kasvot ovat suurine silmineen terävän sielukkaat.

Suomessa kimalaisia tavataan 37 erilaista, yli puolet Euroopan eri lajeista. Suomen kimalaiset -kirjasta opin, että kimalaisia tavataan eniten pohjoisessa. Jotenkin se yllättää, varsinkin suurimmat kimalaiset tuntuvat arktisissa oloissa eksoottisilta kuin kolibrit.

Suomen suurimmat kimalaiset ovat mantukimalainen ja kivikkokimalainen. Niiden lähietäisyyden tuntee jo kutittelevana ilmavirtana.

Pienimmät kimalaiset ovat puolet suurimpien koosta. Eroa on myös kielien pituudella. Pitkäkielisten kimalaisten kukkavalikoima on suurempi kuin lyhytkielisten sukulaistensa. Ne pölyttävät esimerkiksi apiloita, ukonhattuja, pillikkeitä ja peippejä.

Ihailen kimalaisissa myös niiden järkkymätöntä asennetta. Ne eivät säikähdä tuulista tai viileää säätä ja niiden ammattitaito pölytyksessä on erinomainen. Kimalaiset irrottavat siitepölyä kukista värisyttämällä.

Kimalaisen päivittäinen urakka saisi kenet tahansa ihmisen epätoivon partaalle. Se vierailee kymmenissä tuhansissa kukissa etsimässä pieniä mesilasteja itsensä ja pesän jälkeläisten ruuaksi. Siipien on iskettävä eteen ja taakse 200 kertaa sekunnissa saadakseen pörisijän ilmaan.

Oman puutarhani marjat alkavat kypsyä ja luvassa onkin ihastuttava sato. Olen kimalaisille melkoisessa kiitollisuudenvelassa. Siksi yksi viime kevään tähtihetkistäni oli, kun löysimme kylmältä asvaltilta apua kaipaavan kuningattaren.

Olimme matkalla junalle, joten monimutkaiseen pelastusoperaatioon ei ollut aikaa. Onneksi laukun taskusta löytyi pieni hunajapaketti.

Hunaja kannattaa sekoittaa kimalaiselle syljen kanssa, sillä se voi muuten olla liian tahmeaa ja kuivua vaaralliseksi liimaksi. Koppasimme kimalaisen tien varresta löytyneen rikkonaisen frisbeen päälle ja jätimme sen lipomaan makeaa sekoitusta kielellään aurinkoiseen paikkaan. Palatessamme muutaman tunnin päästä kimalainen oli poissa.

Fanitan kimalaisten lisäksi muitakin hyönteisiä ja hämähäkkejä. Tänä kesänä on puhuttu paljon Thermacell -hyttyskarkottimista. Pohjoissuomalaisena voin vakuuttaa, että ilmankin pärjää. Kaikkien kemikaalien kohdalla kannattaa miettiä, onko pakko.

Yleensä kun hyönteisistä kiinnostuu, niitä alkaa myös kunnioittaa. Paarmoja en rakasta, mutta pitäähän kesässä olla myös hieman jännitystä.

Lue lisää

Eivätkö tomaatit kypsy? Älä heitä satoasi turhaan roskiin – vihreät tomaatit sisältävät myrkyllisiä aineita mutta ne voi kypsyttää sisällä

Nyt kannattaa istuttaa uusia kasveja ja jakaa vanhoja – syksy on oivaa aikaa myllätä puutarhassa

Tiesitkö, että kukkakärpäslajeja on yli 900 ja ne ovat mehiläisten sekä kimalaisten jälkeen maailman merkittävin pölyttäjähyönteisryhmä?

Monet poimivat marja-aronian aivan väärään aikaan, marjanviljelijä arvioi – "Sama kuin menisi syömään vihreitä mustikoita"