Kolumni

Omavaraistalous olisi kauhuskenaario – kansainvälinen kauppa on ilmastotyön avain

Ilmastonmuutos puhuttaa myös ekonomisteja.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ennustaa Ylen haastattelussa "jonkinlaista vallankumousta talouteen. On maita, joiden bkt:n odotetaan laskevan kymmeniä prosentteja – Suomi taas kuuluu onnekkaiden kerhoon, johon välittömät vaikutukset ovat melko pienet."

IPCC:n ilmastoraporttia luetaan ja tulkitaan osin tarkoituksellisesti ja politikoiden. Politiikassa on sisään rakennettuna yhden vaalikauden aikajänne. Näkymässä katastrofi tapahtuu tänään tai huomenna, ja heti pitäisi toimia.

Valtion taloudellisella tutkimuslaitoksella oli sadan vuoden perspektiivi, kun VATT teki ilmastonmuutoksen mallinnuksia talouteen vuosina 2006–2007.

"Konsensusnäkemys oli että suurin riski hyvinvoinnille on erittäin voimakkaat sääntelytoimet, jotka johtaisivat esimerkiksi kansainvälisen kaupan päättymiseen", kirjoitti silloin VATT:n ekonomistina ja tutkijana työskennellyt Tuomas Louhela.

Louhela vaihtoi sittemmin pankkiuralle ja kerää nykyisin kansainvälisiltä rahoittajilta startup-sijoituksia Suomessa kehitettäviin uusiin teknologioihin.

Talous ja yhteiskunnat sopeutuvat ilmastonmuutokseen kehittämällä päästöjä vähentävää teknologiaa ja esimerkiksi harjoittamalla tehokkaampaa ja tuottavampaa ruuan tuotantoa.

Kauhuskenaariossa kaupan esteillä ja voimakkailla sääntelytoimilla peruutettaisiin kansainvälisestä työnjaosta takaisin omavaraistalouteen, "1850-luvun" elämäntyyliin. Lopputuloksena olisi saastumisen merkittävä kasvu yhdistettynä nykyistä merkittävästi lyhyempään elinikään.

Kauhuskenaariossa suurin saastuttamisen lähde olisi jokapäiväinen arki, koska kaupanesteet tekisivät ympäristöystävällisten ratkaisujen käytön mahdottomaksi.

Elokapinaliike voi jatkaa istumistaan kaduilla, mutta yhteiskuntajärjestys ei siitä onneksi muutu.

Jatketaan kierrättämistä ja jätteiden lajittelua, mutta vallankumous jää väliin. Kansainvälinen kauppa on keskiössä Suomenkin sopeutuessa ja hidastaessa ilmastonmuutosta.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Euroopan komission puheenjohtaja: "Tärkein tehtävämme on nopeuttaa rokottamista maailmanlaajuisesti"

Ilmastonmuutos etenee ja suurvallat mellastavat Pohjoisella napapiirillä – Suomi uudisti arktisen strategiansa vastatakseen haasteisiin

Raportti: Jopa 216 miljoonaa ihmistä voi joutua jättämään kotinsa ilmastonmuutoksen takia

"Pahimmillaan yksinäisyys katkeroittaa", psykoterapeutti suree – maaseudulla yhteisön rooli yksinäisten auttamisessa voi olla suuri