Kolumni

Nämä herkut ruokatoimittaja aikoo laittaa pöytään suomalaisen ruuan päivänä

Onneksi meillä on, mitä ostaa – ja luonnosta saa lisää!

Suomalaisen ruuan päivä 4.9. osuu hyvään ajankohtaan, kun puutarha ja metsä tuottavat satoa. Tosin suurelta osin joudun turvautumaan muiden tuottamaan ruokaan, sillä oma lehmä on edelleen ostamatta ja kesäkanatkin vasta suunnitelmissa. Viljaakaan ei vartu pienellä peltotilkullamme eikä kalaonnessa ole kehumista.

Onneksi on oikeita viljelijöitä!

Ei kun mars kauppaan juhlamenun aineksia ostamaan.

Alkuruuaksi voisi olla kesäkurpitsakeittoa ja rouhesämpylöitä. MT:n reseptihausta löytyy mainio juustoinen kesäkurpitsakeitto. Sen päälle silppuan yrttejä kasvimaalta.

Pääruuaksi savustamme kotimaisen kirjolohen, joka tarttuu haaviin paikallisesta marketista. Perunoita ja sipulia saan omalta kasvimaalta ja tulipa sieltä yksi avomaankurkkukin. Kurkulle pitää ostaa pari kaveria ja pikkelöidä ne, mikä on helppoa säännöllä 1-2-3 eli yksi osa etikkaa, kaksi sokeria, kolme vettä.

Lisäksi pilkon sekaan pikkuisen punaista chiliä väriksi – muutama chili tuli kasvihuoneesta, samoin eri värisiä tomaatteja, jotka pääsevät vihreän salaatin sekaan.

Kalan kastike syntyy kätevästi, kun sekoittaa purkilliseen kermaviiliä ruokalusikallisen sinappia, puolen sitruunan mehun, teelusikallisen sokeria ja yrttejä – tähän ihanaa sitruunatimjamia. Kermaviilikastike sopii hyvin myös salaatille.

Loistavan herkkutattisadon kunniaksi voisi tehdä myös tattimuhennoksen – haen kaupasta myös kermaa ja voita.

Jälkiruuaksi tulee uuniomenoita, sillä omenoita on taas vaivaksi asti. Omenoiden päälle makea kuorrutus voista, siirapista, vehnäjauhoista ja kaurahiutaleista. Kyytipojaksi vaniljajäätelöä ja lopuksi kahvit.

Kauppareissulla tietenkin tarkistan, että joka tuotteesta löytyy Hyvää Suomesta -merkki.

Kiitos ruuasta, tuottajat ja Suomen luonto!

Kauppareissulla tarkistan, että tuotteesta löytyy Hyvää Suomesta -merkki.

Lue lisää

Vihdoin ohraa karjalanpiirakkaan!

Nuoren miehen keittokirja plus

Lounaalla naisten vaatekaupassa

Hellan kulmalla: Lämpöä mausteista läpi talven – terästetty hehkuviiniglögi kuuluu ulos joulutorille