Kolumni

Kalastuksen tutkimus auttaa kaloja, ympäristöä ja ihmisten terveyttä

Silakan syöminen tuottaa monenlaisia hyötyjä. Sen kalastamisen tutkimus lisää saaliin kestävyyttä.

Ehdin jo innostua kalastusta käsittelevän jutun teon aikana: Nyt haen led-valoja ja laitan pimenevinä syysiltoina ne katiskaan, häipyy sieltä särjet ja hauet hiiteen. Mietin jo, millainen valojen yhdistelmä houkuttaa isoja ahvenia.

Sitten selvisi, että katiskassa olevilla valoilla ei juurikaan ollut vaikutusta ahveniin. Rapumerroissa valot houkuttelivat hieman paremmin saalista.

Maailmalla on tutkittu eri valojen yhdistelmiä. Osa valoista vetää tiettyjä kaloja puoleensa ja osaa jotkut valot karkottavat.

Kalastuksen tutkiminen on kiinnostavaa käytännön tutkimusta, joka vaikuttaa tavallisen ihmisen arkeen. Yksi kiinnostavimpia kehityksen kohteita on vanha kunnon rysä. Se vastaa verkkoa paremmin nykyajan kysyntään kestävyydestä. Kala ei kuole ja epätoivottu tai esimerkiksi suojeltu saalis voidaan erottaa pois.

Kala tarvitsee jonkun syyn mennä pyydykseen. Avain kaikkeen on tuntea kalan käyttäytyminen.

Nämä asiat on tiedetty aina, mutta esimerkiksi veden alla kuvaamalla niistä saadaan parempi käsitys.

Sellaisesta tekniikan kehittymisestä pidän. Siinä on tunnustettu, että vanha keino on oikea, mutta se voidaan päivittää ja sitä voi nykytekniikkaan yhdistämällä parantaa ja tehostaa.

Luin jostain talouslehdestä, että pankit odottavat tekoälyn ja digitaalisuuden parantavan niiden liiketoimintaa. "Voimme myydä enemmän finanssituotteita asiakkaille", pankin johtaja iloitsi haastattelussa.

Johtajan kannattaa kysyä itseltään, luuletko, että ostan.

Kotimaisen kalan kestävyys lisääntyy kalastustekniikoita parantamalla.

Luuleeko johtaja, että sellainen kehitys lisää kiinnostusta ostaa kalaa? Kyllä lisää, ainakin minun kiinnostustani. Aika moni muukin on huomannut saman.

Silakan syömisen terveysvaikutukset on huomattu, ja tiedostetaan myös ravinteiden poistuminen merestä. Kotimaisen kalan kulutuksen taustalla on monipuolinen tutkimus yhdistettynä ajanmukaiseen tiedottamiseen. Seurauksena saaliista koko ajan suurempi osa menee ihmisruuaksi rehun sijaan.

Taitaa kalastamisen tutkimus olla aika paljon kestävämpää kuin pankkibisneksen. Tuloksena on terveempiä ihmisiä ja paremmin voivat ympäristö ja kalat.

Entä miten kannattaisi kehittää omaa mökkirannan katiskakalastusta? Laittamalla koiranpapanoita syötiksi.

Lue myös:

Rysä nousemassa ammattikalastajien ykkösvälineeksi sisävesillä – "Rysä on hellä kaloille"

Kala tarvitsee jonkun syyn mennä pyydykseen. Avain kaikkeen on tuntea kalan käyttäytyminen.

Lue lisää

Tutkijaryhmä löysi 13 Suomelle uutta kääväkästä – Oulusta löytyi loukkokääpä, joka on vasta lajin toinen havainto koko maailmasta

Kuka saa puhua turpeesta? Osa tiedeyhteisöstä haluaa kieltää oikeuden kaikilta paitsi tutkijoilta

Sähkökalastus kiellettiin maailmalla – Kurenuotalla sillisaalis voi olla 200 tonnia kerralla

Rysä nousemassa ammattikalastajien ykkösvälineeksi sisävesillä – "Rysä on hellä kaloille"